Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Rätt vintyp till rätt tillfälle

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:07.

Lätta, medelfylliga eller fylliga röda viner, vad ska man välja?
En vanlig uppfattning är att de fylliga vinerna ger den bästa smakupplevelsen, men hemligheten ligger i att välja rätt vintyp till rätt tillfälle. Ett fylligt vin som vräker ut sig i munnen och kräver full uppmärksamhet kan i fel sammanhang bli riktigt jobbigt.

Fyllighet handlar om hur länge vinets aromer stannar i munnen, och om hur kärvt, intensivt och syrligt det är. Ofta hänger det ihop med vindruvans karaktär. Vissa druvor ger oftast lättare viner (Pinot Noir, Gamay, Dolcetto) andra medelfylliga (Merlot, Tempranillo, Sangiovese) och vissa fylliga (Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Tannat, Malbec).

Generellt kan du tänka så här när du ska välja ett vin:

Lätta röda viner:
Passar som smutt- och sällskapsvin med en påse chips eller annat smått och gott. Passar också till eleganta och lättare rätter som sallader, smörgåsar och kallskuret. Vinerna är oftast bärfriska och mjuka.

Medelfylliga röda viner:
Mycket användbara viner som är bra till mat som paj, pizza, pasta och enkla kötträtter. Medelfylliga viner är ett lyckat val till bufféer med många olika smakinslag. Vinerna är oftast balanserade med mild strävhet och lagom dos syra.

Fylliga röda viner:
Fylliga viner kräver en stadig matkompanjon för att komma till sin rätt - mustiga, smakrika kötträtter med gratäng och gräddsås. Vinerna har ofta en intensiv smak som fyller hela munnen och kan vara både kärva och syrliga. Till blåmögelostar och lagrade hårdostar är fylliga viner ett lyckat val.

Vill du prova hemma?
Lätt: Bouchard Bourgogne Pinot Noir
Medelfylligt: Gallo Turning Leaf Merlot
Fylligt: Bellingham Shiraz

(Expert: Ella Grüssner Cromwell-Morgan)

Mer om ämnet på Yle Arenan