Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Jukka Rintalas paradis i Högfors

Uppdaterad 16.12.2013 11:35.

Jukka Rintala är känd som modedesigner och inredare. Få vet att han är en amatörträdgårdsmästare av stora mått. Hans paradis ligger i Högfors, ett sextiotal kilometer nordväst om Helsingfors.


Trädgården har bara ett tiotal år på nacken, men är redan full av ståtliga perenner, rosor och liljor. Växternas fina linjer och färger inspirerar konstnären Jukka som berättar att trädgårdsarbetet ger honom avkoppling och en chans att ladda upp.


Mer om Jukka Rintala:
Kolla in Jukkas balklänningar!
» Mirella Koukias
» Pitkä Bolerokuosi pellavahame ja pitsitunika

» Jukka Rintalas webbsida

Ur Jukkas trädgård:

Dahlia
Dahlior finns av otaliga olika slag – det är bara att välja den färg och form man gillar bäst! Men det gäller att komma ihåg att dahlian är frostkänslig så det gäller att vänta med utplanteringen. Den vill ha mycket sol och mycket näring för att blomma. När frosten kommer, gräver man upp rotknölarna och förvarar dem i källaren till nästa vår. Man kan bädda in dem i en blandning av torv och sand till exempel.

Amerikanskt älggräs / Filipendula rubra
En hög, ståtlig växt med doftande, rosa blomställningar. Det blommar i juli och kan bli upp till 150 cm högt. Älggräset vill ha fuktig och humusrik jord och klarar både lätt skugga och solsken. Delas och planteras helst på våren.


Madonnalilja
Den mest mytiska av alla liljor som brukar avbildas på medeltida madonnaporträtt som symbol för renhet och kyskhet. De doftande vita blommorna slår ut i juli. Inte den lättaste av trädgårdsväxter, den angrips lätt av gråmögel och liljebaggar och kräver en varm och solig växtplats för att trivas. Den vill också ha djup, lucker jord trots att den ska planteras grunt!

Jukkas hovleverantör i trädgårdsfrågor:
Peräläs plantskola i Läyliäinen, Högfors:

» Kontaktuppgifter till Taimistoviljelijät-Plantskoleodlarna r.y

Ur Evas inspelningsdagbok:

29.5. 2008
Eira, Helsingfors

Det är ju inte blommor man har i tankarna på Fabriksgatan i Helsingfors. Men ett skyltfönster ändrar intrycket: där svävar en lila sommarklänning som en blommande dröm. I studion innanför målar Jukka Rintala med van hand ett utkast till en aftonklänning med dramatiskt böljande fåll och fantasifull urringning. Han kallar den lekfullt Isblomma. Med mina stora trädgårdshänder är det inte alls svårt att skissa fina linjer, säger han.

12.6.2008
Björneborg

Nya spännande sidor dyker hela tiden upp hos våra trädgårdsmänniskor: Här har Jukka Rintala gjort om det gamla hamnkontoret på Räfsö till ett fungerande hem med naturvänliga material och fräscha blommor. Jag börjar bli verkligt nyfiken på hur hans egen trädgård ser ut...

5.8.2008
Högfors

Mitt i skogen, med vitklädda björkstammar och vajande gräs i fonden, har Jukka Rintala sitt impressionistiska gömställe. Höga liljor, rosor, riddarsporrar och världens största vita dahlior. Den första rabatten föddes en dag när Jukka måste ge utlopp för sin frustration och gav sig på skogens stenar. Nu föds utkasten till Jukkas kreationer på verandan, med utsikt över blomsterhavet.

(Expert: Eva Vikstedt)