Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Lastbil i trä

Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Jims version och originalet
Jims version och originalet

En utmaning och kanske en omöjlig uppgift... men, jag tänker aldrig ge upp med min tappra strävan att få in en fin träleksak som en jämställd konkurrent till alla högljudda och blinkande leksaker i plast som barnen så gärna leker med.

Idén är alltså att snickra och greja tillsammans med sina barn, och jag har tänkt göra en nytillverkning en gammal leksakslastbil. Med en bra ritning och lite lätt färgplanerings underhållning för barnen i ritningen ska det gå bra. Det kan också vara bra att ha sågat till och förberett materialet lite förrän man börjar med det tillsammans. För en förutsättning för ett bra projekt är ju att man kommer överens ända till slutet.

- Jim -

Ritning till lastbilen

Ritning:
Lastbilen innehåller ganska många delar, så öppna Jims detaljerade ritning här under, printa ut den, och såga först till alla delar.
Skriv ut en detaljerad ritning på lastbilen i pdf-format
Skriv ut en helbild på lastbilen, för färgläggning opch färgplanering, i pdf-format


Spika och limma
Spika och limma

Arbetsmoment:
1. Börja med att spika ihop hytten. Använd förslagsvis 1,7x35 mm stora spikar och förborra på alla ställen före du spikar. Använd också lim i alla fogar.


Hytten
Hytten

2. Hytten består av två sidor, fönstret är det också mycket lättare att borra ur före monteringen. Använd en 60-70mm hålborr, i ritningen står det 62mm, det är ett passligt för hålen i tak, front och golv.

3. Spika ihop alla delar. Golvet kan vara lite knepigt att få fast så det gäller att rita ut och förborra noggrant.


Måla
Måla

Tips!Om du vill måla insidan av hytten är det nu det skall göras. Senare blir det väl trångt att komma åt insidan...


Golvet
Golvet

3. Spika ihop alla delar. Golvet kan vara lite knepigt att få fast så det gäller att rita ut och förborra noggrant.


Underredet
Underredet

4. Skruva sedan ihop axlar med underredet, kolla måtten på ritningen, den del som sticker ut 75mm från axeln är tänkt att skall vara framåt. Kom ihåg att förborra och använd t.ex. 4,5x40 mm stora skruvar.


Hjul fäst
Hjul fäst
Däcksbult
Däcksbult

6. Skruva fast hjulen med 5x40mm stora däcksbultar men kom ihåg att förborra i axeln och hålet i centrum av hjulet får vara 6mm i diameter så att hjulet snurrar fritt.


Hytten på plats
Hytten på plats

5. Skruva fast hytten på underredet, axeln skall vara i mitten på hjulhuset som finns utsågat i hytt sidan, ungefär 20mm sticker ut av underredet fram under hytten, skruva fast kofångaren i ändan av dem.


Flakbottnen i spår
Flakbottnen i spår

7. Såga in spåret i sidorna på flaket med cirkel, spika ihop sidor och botten (bottnen får ligga fritt i spåret utan lim).


Klossar under flaket
Klossar under flaket

8. Spika fast dom två främre klossarna på ett passligt avstånd från varandra under flaket, t.ex. den första alldeles vid framkanten och den andra 220mm ifrån framkanten.


Den bakersta klossen
Den bakersta klossen

9. Den sista klossen är den knepiga, det är den som gör att flaket går att kippa. Börja med att limma fast den lilla klossen mittpå den stora (se ritning), limma sen fast den sista biten under flaket, 370mm från framkanten.


Hål för flakaxel (spik)
Hål för flakaxel (spik)

10. Borra ca 3mm stort hål från sidan, rakt genom och riktigt i ändan av underredet (se ritning), runda också till övre kanten på ändan av underredet.


Bakersta klossen passar med flaket på plats
Bakersta klossen passar med flaket på plats

11. Sätt flaket på plats (den lilla klossen som sticker ner längst under flaket borde nu passa in mellan underredet och på den plats hålen i underredet är borrade). Borra nu också in hål i lilla klossen (håll flaket på plats och borra rakt genom hålet i underredet och rakt in i lilla klossen).


Spik som flakaxel
Spik som flakaxel

12. Spika in en spik från vardera sida av underredet och in i klossen, spiken skall vara så lång så att den fastnar i lilla klossen, spiken skall också vara tunnare än 3 mm för att flaket skall kunna kippa fritt.


Måla
Måla

Måla och lek!