Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Maarit Feldt-Rantas paradis i Billnäs, Västra Nyland

Från 2009
Uppdaterad 04.12.2013 09:28.
Bildtext Maarit Feldt-Ranta

Politikens röstdrottning från Raseborg, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta har kanske röda naglar men fingrarna är gröna. Hennes paradis är hemmet och trädgården i Billnäs där hon gräver och planterar och flyttar stenar alltid när hon bara hinner.


Bildtext Ny gång

Aktiva politiker söker sig ofta till fritidssysselsättningar där de träffar mycket folk och väljare. (Eller är det tvärtom? Att socialt aktiva människor blir politiker?) Men Maarit tycker att det ensamma trädgårdsjobbet är en bra motvikt till politiken.

Några av Maarits blommor:

Bildtext Humle

Humle / humulus lupulus
Humle är en utmärkt klätterväxt som kan bli upp till 6 meter hög. Det är en flerårig ört som användes redan på medeltiden för smaksättning av öl. Den har enorm växtkraft och kan växa tiotals centimeter i dygnet när den trivs. Han- och honblommorna finns på skilda plantor.


Bildtext Stjärnflocka

Stjärnflocka / astrantia major
En lättskött gammaldags perenn som trivs i de flesta lägen. Blommorna är blekt grårosa, men det finns också sorter med grannröda högblad. Kan förökas genom delning eller frösådd.


Bildtext Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpa / Alchemilla mollis
Trädgårdens eleganta stolthet – den gröngula jättedaggkåpan är som pricken på i-et i vilken rabatt som helst. Det är en utmärkt marktäckare som ändå inte kväver känsligare grannar, den nöjer sig med att bilda en stilig bakgrund. Den trivs i nästan vilken jord som helst bara det inte blir för torrt eller magert. Sol, halvskugga, till och med helskugga går bra.

Mer om Maarit Feldt-Ranta
Maarits farfarsmor Aina Kvarnström vinbärs- och krusbärsrecept år 1897:

» Till det utskrivna receptet
» Originalreceptet inskannat som pdf
» Maarit Feldt-Rantas hemsida
» Billnäs plantskola (på finska)

Ur Evas inspelningensdagbok:

Bildtext Senvinter i Billnäs

Billnäs, Västra Nyland
1.3.2008
Första besöket i Billnäs hos Maarit Feldt-Ranta. Det snöade! Det har inte hänt många gånger i år! Maarit verkade ivrig på att komma i gång i sommar, genast efter partikonferensen: ”Det här året ska jag jobba i trädgården, hela sommaren”, sa hon. Hade massor av projekt, stenarbeten och växter och grejor som skulle flyttas. Verkar lovande!

Bildtext I full blom

21.7.2008
Är det här samma trädgård som i mars, kan man fråga sig: och då menar jag inte bara att snön är borta. Maarit Feldt-Ranta har varit två månader ledig från partikansliet och tycks ha tillbringat hela tiden på gården.


Bildtext Helt nytt trädgårdslandskap

forts. 21.7.2008
Gräsmattan är borta, nya stenar på plats, växter planterade, rabatter rensade, bänkar utplacerade... vilken energi! Åskan mullrar över forsen i Billnäs men Maarit gläder sig åt sin ”pussanbänk” bakom plommonträdet.

(Expert: Eva Vikstedt)