Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Fred Negendancks paradis i Gäddrag, Borgå

Från 2009
Uppdaterad 10.12.2012 14:07.
Bildtext Fred Negendanck
Bildtext Fred vilar ryggen

Skådespelaren Fred Negendanck är en passionerad amatörträdgårdsmästare. Iscensättningen i hans paradis i Gäddrag i Borgå är himmelsk – här växlar julrosor, tulpaner, vallmo, och ormbunkar har huvudroll i en koreografi som långsamt har övats in under femtio år. När bökandet i rabatterna börjar ta på rygg och skuldror, kastar sig Fred raklång i gräset för att få ordning på kotorna.

Bildtext Målning av Fred Negendanck

Fred är en av våra mest mångsidiga artister: han dansar, spelar teater, gör koreografier och sjunger. Att han dessutom är konstnärlig privat kommer inte som någon överraskning: han målar, broderar och skapar i grönt.

Några av Freds blommor:

Bildtext Julros

Julros / Helleborus niger
Julrosen blommar tidigt på våren, ibland t.o.m. redan i december.
Färgerna varierar från vit till svagt grön och rosa till mörkt lila. Julrosen kan ha dubbla eller prickiga blommor. Den vill ha en skuggig växtplats och en djup, väldränerad och kalkhaltig jord. Efter plantering brukar man få vänta några år på den första blomman.

Bildtext Vitt jättekungsljus

Vitt jättekungsljus / Verbascum olympicum
Jättekungsljus är en ståtlig växt som oftast ses i sin gula version. Namnet kommer av kandelabelformen. Det finns både perenna och tvååriga arter men alla är härdiga och blir höga. Kungsljuset har använts som medicinalväxt mot diverse krämpor, bl.a. astma.

Bildtext Afrikas blå lilja

Afrikas blå lilja / agapanthus praecox
För att lyckas med en afrikansk lilja får trädgårdsamatören anstränga sig en smula. Den härstammar från Sydafrika och är inte vinterhärdig på våra breddgrader. Liljan ska alltså flyttas in till vintern och det lyckas bäst om den planteras i en kruka. Ute behöver den sol och värme för att bilda sina upp till 70 cm höga blomstänglar med en blå (eller vit) blomflock.

Bildtext Bolltistel

Bolltistel /Echinops
Echinops kommer från grekiskans ord för igelkott och växten är mycket riktigt tistelartad.Trivs i torr, gärna kalkhaltig jord. Finns i olika blå och grå versioner. Lätt att torka.

Ur Evas inspelningensdagbok:

Bildtext En mycket tidig vårdag

Gäddrag, Borgå
12.3.2008
Pilotdag för Mitt Paradis hos Fred N. i Gäddrag – en sån charmig människa! Hade hoppats på tjocka snödrivor över rabatterna men det var nästan barmark och snödropparna blommade! Till och med rabarbern stack upp! Vi lovade komma tillbaka när gulsippan blommar.

Bildtext Gulsippor i april

30.4.2008.
På Valborgsmässpafton började Freds gulsippor blomma! Och hans sammetslila julrosor är sanslöst vackra!

Bildtext Ormbunkarna är Freds stolthet

30.5.2008
Sommaren har kommit till Gäddrag! Det kan nog inte bli vackrare! Äppelträd, tulpaner, vårkragar, förgätmigej, allt blommar. Och Fred svävar som den dansare han är bland rabatterna – kastar sig raklång i gräset när jag frågar vad han gör när ryggen börjar värka. Ormbunkarna har han stulit från en begravningsplats!

Bildtext Freds paradis i högsommarskrud

18.7. 2008
Freds paradis i högsommarskrud – jag kan inte begripa hur han lyckas planera så att det blommar i varje rabatt vecka efter vecka, och att det ser snyggt ut i färg och form hela tiden! Lämna bort de gula och röda, säger han, då verkar det färgkoordinerat. Kan det vara så enkelt??

(Expert: Eva Vikstedt)