Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Somalisk fest

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:09.
Bildtext Elisabeth festklädd på somaliskt vis

När det är fest i Somalien äter man gott, klär sig fint och dansar precis som man gör i Finland. Däremot infaller de somaliska årshögtiderna på andra tider än i Finland. Det beror på att man i Somalien följer kalendern enligt månen som man gör i den muslimska världen. Och då förskjuts kalendern med ungefär två veckor framåt från vår solkalender varje år.

Bildtext Motion först så orkar man festa

Tideräkningen i södra Somalien skiljer sig från vår även då man räknar dygnets timmar. Dygnet börjar vid soluppgång i södra Somalien så då finländarna anser att klockan är 19 är den bara 13 i södra Somalien. I norra Somalien räknar de däremot tid på västerländskt sätt.

Bildtext Somalisk festmat – sambuusi

Men Ramieza som bor i Vasa följer naturligtvis klockan som alla andra Vasabor gör. Rami, som hon kallas, kom till Jakobstad som 11 åring och har vuxit upp med samma fritidsintressen som sina skolkamrater. Idrott står högt på listan. Däremot har hon och hennes muslimska kompisar inte samma julseder som hennes kristna kompisar. Julledigt blir det i alla fall och Ramieza ställer till med en liten fest och gör somalisk festmat – sambuusi. Det är en slags friterade strutformade köttpiråger. Till det dricker man kardemummakryddat té.

Bildtext Ilhan visar Elisabeth hur man knyter den somaliska huvudduken

Ramis kusin Ilhan visar Elisabeth hur man knyter den somaliska huvudduken enligt det senaste somaliska modet. De somaliska unga tjejerna i Vasa ser hur de somaliska modetrendsättarna i Stockholm gör. Ilhan har en ljus klänning som i tyg och färg följer Stockholmstrenden just nu. Hamdi, däremot, har på sig en tidlös typisk klänning från den somaliska landsbygden och bär ingen huvudduk.

Bildtext Traditionell dräkt till vänster och enligt senaste modet till höger

Väldoft är en viktig ingrediens på festen. Man kan få sina kläder att dofta gott genom att använda olika sorts parfymerade rökelser som sätts i nätta små rökelsekar med en värmekälla under. Gammal biblisk rökelse (som även används vid ceremonier) och myrra (koda som används i medicinskt syfte) kommer fortfarande från norra Somalien.
Den rökelse och myrra som de tre vise männen kom med från österlandet kommer från gamla Somalien och används ännu i den katolska och ortodoxa kyrkan.

Bildtext God mat...

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan