Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Sierra Leone möter Levi

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:09.
Bildtext Emmanuel Fofanna

Lappland har sin exotik – fjäll, renar och snötyngda grenar så här på vintern. Men sedan sex år tillbaka har skidorten vid fjället Levi fått ännu mera exotik då Emmanuel har flyttat dit.

Bildtext Johanna med flickorna

Emmanuel är ursprungligen från Sierra Leone i Västafrika men bodde i London och arbetade som köksmästare innan han kom till Finland. Där träffade han Johanna från Levi och ljuv musik uppstod. Och då äldsta dottern var ett år beslöt familjen att flytta hem till Lappland och där föddes andra dottern.

Bildtext Tortilla med renskav

Även i Lappland jobbar Emmanuel som kock. Manu kallas han av sina finska arbetskamrater och sina närmaste. Det blir mest av att använda lokala råvaror för i närbutikerna finns det inte så många exotiska kryddor. Så när Manu gör picnicmat inför familjens skidutfärd tar han fram renskav ur frysen och gör tortilla med renskav.

Bildtext Snöskoter

Manu gillar Lappland så pass mycket att han tycker att det är det bästa stället han har bott på. Han gillar både kamos på vintern och midnattssolen på sommaren. Han gillar naturen och lugnet. Och han gillar vintersporterna och ser framemot att lära sig att köra snöskoter. Men framför allt gillar han gemenskapen i sin by och mänskorna som ställer upp för varandra.

Bildtext Huset

Om man frågar Johanna om han har något kvar av sin kultur från Sierra Leone säger hon att han tycker om att sjunga och dansa främst med barnen och att Manu är lite livligare, öppnare och spralligare än lokalbefolkningen i allmänhet. Men annars är han nog som vilken Levibo som helst. Allt tyder på att Manu kommer att bo kvar länge, länge. Familjens stolthet, det nybyggda huset blev klart i fjol.
» Klicka här för receptet till Manus picknickmat - tortillas med renskav

Bildtext Flickorna

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan