Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Warri - ett brädspel för hela familjen

Från 2008
Uppdaterad 26.12.2016 15:36.
Detalj från ett brädspel av trä, dekorerat med intarsia av både mörka och ljusa träslag.
Bildtext Detalj av Jims warrispel.
Bild: Yle/Strömsö

Warri har sitt ursprung i Afrika och brukar också kallas tredje världens schack. Warrispel kan vara riktigt simpelt gjorda eller så kan dom vara utsmyckade och väldigt dekorativa, min modell är mer åt det dekorativa hållet.

Det som behövs för att spela warri är två spelhalvor med 6 st ”hus”, så kallas groparna där spelknapparna ligger. Som spelknappar brukar man använda nötter. Vill du inte snickra ditt eget warrispel kan du enkelt tillverka ett av tomma äggfack.

Bildtext Jim inspekterar skåran för dekorationslisten

Material:

  • 2st trästycken 30x100x500 (jag använde ask)
  • 2 st gångjärn

Verktyg:

    Se de två alternativa tillverkningssätten nedan

Alternativ 1 - med fräs:

Bildtext Mallen i förgrunden

Ta hjälp av en mall i ca 6mm tjockt material. Mallen skall vara lika bred och lång som trästycket.

Mät ut och borra 6 st hål med en diameter på ca 70mm. Mellanrummet till kanten skall vara 15mm och mellan hålen 10mm. Mallen skruvas fast ovanpå trästycket.

Bildtext Fräs ut hålen

Använd en överhandsfräs med ett bett som är runt i ändan. Under fräsen behövs en styrplatta som följer mallen. Fräs lite i taget eftersom det kräver ganska mycket av bettet. Fräs groparna 15-20mm djupa.

Alternativ 2 - med stämjärn eller snidesjärn:

Bildtext På bilden tar Jim ut en fördjupning för gångjärnet. Men principen är ju den samma

Rita ut hålen direkt på trästycket och skär helt enkelt ut dem med järnen. Hacka eller skär först ett spår runt hela hålet så att träfibrerna går av och lämnar kanten fin, sen är det bara att gräva. För det här alternativet är det bäst att använda ett lite mjukare träslag, förslagsvis al.
På bilden tar Jim ut en fördjupning för gångjärnet. Men principen är ju den samma.

Dekorationslist:

Bildtext Utsågning av mönster på ena kanten

Då groparna, "husen", är färdiga är det dags att dekorera spelet. Jag sågade ut ett vågmönster på den ena sidan på vardera trästycke så att det lämnade en 10 mm kant till hålet.

Bildtext ...och på sidan
Bildtext Dekorationslist ovanpå...

Sedan fräste jag ur ett 10 mm brett spår längs hela baksidan på trästyckena. I ändorna limmade jag en dekorationslist.

Bildtext Dekorationslisten

Dekorationslisten (kallas dekorationsådra på fackspråk) är tillverkad på följande sätt:

  • Såga till t.ex. 40 stycken björkstavar (eller något annat träslag, det finns att köpas färdigt hyvlade lister i olika tjocklekar) t.ex. 7 mm tjocka, 20 mm breda och 100 mm långa.
  • Limma 1 mm tjockt ytfaner mellan listerna för dekoration. Skär till 40 stycken ytfanersbitar som är ca 7mm breda (hellre lite bredare än för smala). Limma ihop listerna med ytfaneret emellan. Det behöver inte vara stort presstryck, bitarna kan bara pressas ihop med fingrarna och radas ihop en efter en.
  • När raden av lister och ytfaner torkat kan du sandpappra bredsidorna med sandpapper nitat fast på en slät träkloss. Akta kanten på listerna så den inte blir rund.
  • Limma sedan på 1,5mm tjockt ytfaner på den övre och nedre sidan av dom ihoplimmade listerna. För att få faneret att ligga tätt mot listerna behöver du ha ordentligt tjocka träplankor som du kan pressa fast hela paketet mellan (t.ex. vanliga träplankor á 100x50x700).
  • Såga upp materialet i ca 2 mm tjocka lister då limmet torkat. Det går lättast med hjälp av en cirkel med ett anhåll.

Dekorationslisten som jag använde är gjord i björk, valnöt och mahogny. Spelet är gjort i ask.

Warriregler:

  • 2 spelare, warrispelet med 12 hus, 6 stycken per sida placeras mellan spelarna så att var och en har 6 hus på sin sida.
  • 48 nötter radas ut, 4 i varje hus när spelet börjar.
  • En av spelarna börjar med att ta alla (i början då alltså 4 nötter) ur ett hus på sin egen spelhalva och placera ut den en efter en från det hus som ligger närmast det tömda huset. Man spelar motsols.
  • Sen är det den andra spelarens tur som gör likadant - tömmer ett hus på sin spelhalva och radar ut nötterna en efter en, motsols.
  • Nötterna radas runt hela spelet vilket betyder att man ofta också radar nötter på den andra spelarens spelsida.
  • Såhär fortsätter man i tur och ordning. Spelet går ut på att man skall samla så många nötter som möjligt. När den ena spelaren har mer än 24 st, alltså mer än hälften av nötterna, har den vunnit.

Strategi:
Nötter samlar man som följande:

  • Då den sista nöten, som man radat ut efter att ha tömt ett hus på sin egen sida, landar i ett hus på motspelarens spelhalva där det finns antingen 1 eller 2 nötter från förut, får man ta alla nötter ur det huset (d.v.s. 2 eller 3 nötter ur det huset).
  • Så långt bakåt, alltså motsols, som det finns 1 eller 2 nötter i husen brevid det här sista huset, får man också ta alla nötter. Med andra ord ända fram till ett tomt hus eller ett hus som har mer än 2 nötter.
  • Nötterna man tar sätter man bredvid spelet där man har sin nötsamling.
  • Såhär fortsätter spelet tills en spelare vunnit.
  • Om man tömt sin spelsida på nötter och inte har något att flytta när det är ens tur? Ja då får motståndaren samla in alla nötter som finns på dennes spelhalva.

Mera regler om warri spelandet finns på adressen:
» http://barbadosphotogallery.com/warri/warrirules.htm (på engelska)

Bildtext Warrispel på gång

Mer om ämnet på Yle Arenan