Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Orientaliska apelsiner och mandariner

Från 2008
Uppdaterad 12.12.2016 16:32.
Eb röd bricka med mandariner och apelsiner som dekorerats med paljetter och sidenband i olika färger.
Bild: Yle/Strömsö

Apelsiner dekorerade med nejlikor och röda band hör till våra traditionella julprydnader, men hur kan vi utveckla temat vidare? Jag tog mig en tur till hobbyaffären och tygbutiken och gjorde verkliga fynd – paljetter och band i allsköns färger och former. Så var det bara att slå sej ner och låta fantasin flöda!

Varva frukterna med minicyklamen i handbollar och du har ett litet stilleben på ditt vardagsrumsbord.

Material:

    Apelsiner och mandariner
    Små dekorationsnålar (pyttesmå knappnålar från hobbyaffären)
    Paljetter, pärlor och annat glittrande och glimmande
    Band av olika slag, färgad järntråd
Mandariner som dekorerats med paljetter och sidenband i olika färger och mönster.
Bild: Yle/Strömsö

Gör så här:
Banden och metalltrådarna kan lindas kring frukterna eller fästas med knappnålar. Paljetter och pärlor kan man fästa med små dekorationsnålar. Till apelsiner går det bra att använda vanliga knappnålar. Mönstren kan vara symmetriska eller asymmetriska, allt efter eget behag. Vill man uppnå en mycket orientalisk effekt så väljer man symmetriska mönster. Exempel på olika mönster hittar du i hobby- och konstböcker, eller så hittar du på helt egna mönster.

Att dekorera de orientaliska apelsinerna och mandarinerna är ett tålamodsprövande jobb, men slutresultatet är mödan värt. Samla några vänner och värm lite glögg och så kör ni igång med att dekorera frukter!
Frukterna är vackra i grupp, men de är lika vackra enskilt. En dekorerad frukt är en rolig och oväntad gåva till vänner och bekanta.

Ett bord som dekorerats med ceriserosa minicyklamenblommor, värmeljus i gula glaslyktor och mandariner och palesiner som dekorerats med paljetter och sidenband i olika mönster.
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan