Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Isländska jultraditioner

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:09.
Bildtext Margrét Halldórsdottir

De olydigaste och elakaste tomtarna finns på Island. Deras mamma Gryla var omtalad redan på 1200-talet, som den hemskaste trollkärringen som skrämde barn till lydnad. Hon hade femton svansar och 100 säckar på varje svans. I säckarna stoppade hon olydiga barn.

Bildtext Sigurdur Karlsson berättar om isländska jultraditioner och folktro

Gryla var gift flera gånger och fick en mängd egna barn. Med åren har Gryla blivit mesigare och nöjer sig med att ta hand om sin late man och sina olydiga barn. Tretton av barnen har fått varsin dag i december när de springer runt och tomtar på Island. Och tro det eller inte – allt var inte bättre förr. Nu för tiden delas till och med godsaker ut i barnens framsatta skor.

Bildtext Laufabraud - mönstren är viktiga

Isländska Margrét Halldórsdottir är bosatt i Åbo. Till yrket är hon matematiker, men den naturvetenskapliga inriktningen till trots medger hon att hon tror på skogsväsen när hon är hemma på Island. Av de nordiska folken är det bland islänningarna som folktron lever starkast kvar. Det isländska vägverket låter till och med stenar stå kvar och drar vägar runt dem om någon säger att det bor något väsen i dem.

Bildtext Färdiga laufabraud

Till de isländska jultraditionerna hör att baka laufabrauð. Det är ett tunt bröd som dekoreras och friteras. Det är ett roligt julpyssel som samlar familj och vänner till gemensamma bakstunder inför jul. Brödet avnjuts med rökt fårkött, potatis och vitsås.
» Margrét Halldórsdottirs receptet på Laufabrauð
» Läs mera om jul på Island (på engelska)

Bildtext Rökt fårkött har också en självklar plats på det isländska julbordet

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan