Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Indisk frukost

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:09.

Indien förknippas ofta med mysticism så desto mera fascinerande är det att få veta att världsframstående matematiker kommer från Indien. Som exempel kan nämnas att mannen som hittade på nollan i vårt räknesystem, Aryabhatta (476-550 e.kr.), kommer från Indien. Samma man visste att jorden har 365 dagar och det var ungefär 1000 år innan vi i Europa ens visste att jorden var rund. Aryabhatta lade också grunden till det hindu-arabiska räknesystemet.

Kanske att man var tvungen att kunna räkna då indiens befolkningsmängd är så stor och landet så tättbefolkat. Än i dag är matematik och logistik framstående i Indien även bland analfabeter. Indien som har världens största järnvägsbolag har också världens säkraste distributions system av lunchboxar, Dabbawala. Så säkert att till och med prins Charles vill använda det på sina största kalas.
» Dabbawalas officiella hemsida mydabbawala.com

Den familj som Elisabeth hälsar på i Vasa är ett ingenjörspar från nordvästra Indien. Paret har två barn och delar på hushållssysslorna i hemmet – vilket är ganska ovanligt i traditionella indiska familjer. Då familjen äter upma till frukost en gång i veckan är det oftast pappa Prashant som gör den. Men den här dagen gör Seema också parathabröd med blomkåls- och potatisfyllning. En riktig hit för den som vill ha variation på frukosten eller sin vegetariska kost.

Fyllningen kryddas med bland annat koriander och chili. De här kryddorna är förövrigt viktiga ingredienser i den indiska kryddblandningen Garam masala, som utöver det kan innehålla svartpeppar, spiskummin, kardemumma, kanel, muskot och nejlika.
Garam betyder het och masala betyder kryddblandning.
» Klicka här för receptet till den indiska frukosten

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan