Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

En uigur från Kirgisien

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:09.
Bildtext Dilorom och Elisabeth

Om någon tycker att finlandssvenska är en unikt liten minoritet så är det ingenting jämfört med uigurer i Kirgisien. De är bara 1% av befolkningen. Till antalet är de ungefär 50.000 och en av dem bor i Vasa, nämligen Dilorom. De flesta andra uigurer, nämligen 8-10 miljoner, bor i västra delen av Kina. Det uiguriska riket var som störst på 745-840 e.kr.

Bildtext Hemlagad kirgisisk pasta

Dilorom är gift med Aleksei, som även han är från Kirgisien men som har ryska rötter. Kirgisien var Sovjetunionens östligaste satellitstat under större delen av 1900-talet. Paret har två pojkar, Ruslan och Donat, vars största intresse är boxning. Pojkarna har redan vunnit flera finska mästerskap.

Bildtext Köttsåsen till Lagman

Då Elisabeth hjälper Dilorom att göra traditionell uigurisk mat blir det hemlagad pasta med köttsås. Rätten kallas för Lagman och har liksom de flesta uiguriska rätter en historia. Lagman är de förälskades mat och äts traditionellt som bröllopsmat under någon av de många dagar som bröllopsfesten pågår. Den långa pastan ska önska det förälskade paret ett långt och sammanflätat liv. Då man tillverkar pastan får man vara aktsam så att man inte har sönder de långa stråna.
» Dilorom lagmanrecept

Bildtext Vykort med kirgisiskt landskap och en jurta

Förövrigt äter man också pistagenötter och torkade frukter i Kirgisien och landets klimat påminner kanske närmast om de italienska. Men där tar likheterna slut. Uppe i bergen vallar herdarna sina jakar och bor i tältliknande jurta-hus. För den som söker äventyret kan Kirgisien vara en spännande plats att dyka på. Djingis Khan erövrade skatter lär nämligen ska finnas på bottnen av Kirgisiens största insjö. Men sjön är 700 meter djup så det krävs en hel del av den som vill försöka hitta dem. Man har funnit rester efter en gammal, översvämmad stad i Issyk-Kul, men några omfattande arkeologiska utgrävningar har inte gjorts.

Bildtext Boxning på gång

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan