Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sy en kjol och benvärmare av en tovad tröja och dekorera med reflex så har du kläder som både värmer och syns i mörker och kyla.

Från 2008
Uppdaterad 05.05.2020 11:30.
Kläder med reflex
Bildtext Kjol och benvärmare med reflex
Bild: Yle/Lee Esselström

Lee har gjort en livsviktig upptäckt; enda sättet att synas när man är ute och går i mörkret är att använda reflexväst. Vanliga små reflexer syns knappt alls. Med detta i åtanke vill Lee sporra till ökad reflexanvändning, ju mer reflexer desto bättre!

Här kommer några tips på hur du kan göra varma kläder av återvinningsmaterial och dekorera dem så att hela du lyser i vintermörkret. Lee gjorde en kjol som håller rumpan varm utanpå jeansen och matchande benvärmare till. Vantarna är dekorerade med reflex och mössan med en reflexbrosch.

Strömsö inslag: Kläder med reflex - Spela upp på Arenan

Det här behöver du:

Reflextyg (metervara är billigare än band)
Gammal ylletröja
Synål och tråd

Så här gör du:
1. Tova en gammal ylletröja i maskin så att den krymper och tovas ihop till ett tätt material som ej repas upp. Tvätta tröjan i maskin på 60 grader med tvättmedel.
2. Klipp till nya kläder av materialet. Tröjans magdel blir en perfekt kjol. Ärmarna bli benvärmare och av resterna kan du klippa till vantar enligt din egen hand plus sömsmån.
3. Klipp till olika länder reflexband och sy fast på kjolen, tänk på att de ska gå runt hela vägen på ena sidan från mitt farm till mitt bak så att reflexen säkert syns. Låt banden gå utanför kjolskanten så rörs de när du går, vik sista delen (det som går utanför kjolen) dubbel. Lämna ca 10 cm mellan banden.
4. Klipp till blad.
5. Placera ut bladen och sy fast. Gör bladen som hänger fritt utanför kjolskanten dubbelsidiga. Det räcker med en rak söm mitt på bladet.
6. Benvärmarna får likadana dekorationer men här sydde Lee för hand för att inte behöva klippa upp benvärmaren.

OBS! Tänk på att reflex räddar liv. Glöm inte reflexkläderna när du går ut i mörkret!

Bildtext Tovad tröja
Bildtext Benvärmare av armarna
Bildtext Sy fast reflexband
Bildtext Klipp till blad
Bildtext Sy fast bladen
Bildtext Benvärmarna med reflexer
Bildtext Vantar dekorerade med reflexband
Bildtext Reflexer kan rädda liv
Kjol och benvärmare med blaformade reflex
Bildtext Kjol och benvärmare med reflex.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan