Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Fiskehåv

Från 2008
Uppdaterad 05.07.2013 13:52.

Nätbindning är ett nästan bortglömt hantverk. Så när Elisabeth vill tillverka en egenhändigt gjord fiskehåv får hon verkligen leta efter nån som kan visa henne hur det går till.

Nätet binds fast i håvramen
Nätet binds fast i håvramen
Nästan klar fiskehåv
Nästan klar fiskehåv
Jan-Ole Svens ute på fiske
Jan-Ole Svens ute på fiske

Jan-Ole Svens i Kristinestad har hållit på med fiske och nät i hela sitt liv och visar Elisabeth hur det går till. Det är arbetsdrygt att binda ett helt nät kan hon konstatera. Så i dag när det finns industriellt tillverkade nät i alla maskstorlekar är det enklast att vända sig till en nätfabrik för att få en bit färdigbundet nät.

Nätbindningskunskapen har man ändå nytta av då man ska binda en rad med öglor som ska fästas på håvramen. Dessutom har Janne nytta av kunskapen då han reparerar sina nät och då han gör sina egendesignade sikfällor, sumpar och ryssjor för att fånga nejonögon.

Fiskehåven i användning
Fiskehåven i användning

Storleken på öglorna i ett nät som man fångar abborre och sik med i våra vatten ska vara ca. 40-50 mm. I en fiskehåv behöver öglorna inte vara mindre eftersom det är meningen att håven ska fånga upp de fiskar som fiskelinan inte orkar bära.

Mer om ämnet på Yle Arenan