Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Nålbindning

Från 2008
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Nålbindning
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Nålbindning är en mycket gammal teknik, den kan ha lite olika namn beroende på var i världen man söker. Många fynd som man har hittat med nålbindning härstammar från medeltiden och i Finland har man t.o.m. hittat nålbindningsfragment från vikingatiden.
För att göra nålbindning behövs en platt nål, ca 10 cm lång, gjord av ben, trä eller metall. I nålbindning arbetar man med kortare garnstumpar som skarvas vartefter och därför är det ett ypperligt restgarnsprojekt. Det finns åtminstone 12 olika sätt att göra nålbindning. Klicka på videorna här nedan för att se ett sätt som Lee använder.

Det här behöver du:

-garn (ju tjockare desto snabbare resultat)
- nålbindningsnål


Den första videon visar grundtekniken för nålbindning och den andra hur man gör en hoptagning för runda arbeten. Den större versionen av videorna kräver en 1Mb anslutning och den mindre en 512Kb anslutning.
» Första varvet (750 kbps)
» Första varvet - lägre kvalitets version (350 kbps)
I den andra videon ser vi hur man gör hoptagning och fortsättning för att göra ett runt arbete, t.ex. som pulsvärmaren som Lee gör här.
» Hoptagning och fortsättning (750 kbps)
» Hoptagning och fortsättning - lägre kvalitets version (350 kbps)


Så gör du:
1. Man använder en ca 1m lång bit åt gången. Gör en ögla.


2. Håll öglan mellan tumme och pekfinger, dra garnet ett varv runt tummen, frampå tumnageln. Det här är utgångspunkten för varje maska.


3. Stick in nålen i bakersta öglan, sen ner på sidan och under den främre öglan som ligger på tumnageln och också under den lösa tråden.


4. Ändra greppet lite och lyft över öglan som ligger på tumnageln så att den nu blir den ögla som ligger i tumgreppet.


5. Dra garnet så att det bildas en ny ögla på tumnageln.

6. Fortsätt upprepa från punkt 3 till 5 tills önskat antal maskor uppnåtts. Garnet skarvas efterhand.


7. För att göra ett runt arbete tar man ihop så att man för ändan till tumgreppet, se till att arbetet inte vrider sig.


8. I fortsättningen så kör man nålen genom två maskor som finns på det färdiga arbetet, sedan genom den bakre öglan, ner på sidan och under båda trådarna igen.

9. Fäst garnändorna.

Nålbindningen ger ett slitstarkt resultat med många knutar på varandra som inte kan repas upp. Det bildas ett fiskbensmönster som är snyggt på vantar eller varför inte en mössa.

(Expert: Lee Esselström)

Mer om ämnet på Yle Arenan