Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Strömsö besöker president Tarja Halonen på Gullranda

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:12.

Gullranda i Nådendal är sommarresidens för Finlands president och det är inget vanligt sommarställe. Trots att skärgårdsklipporna bjuder in till sol och bad är det inget semesterparadis, utan det är det ställe från vilket presidenten jobbar under sommaren.
Ändå lyckas presidenten njuta av skärgårdsmiljön. Så är det också den dag som Strömsö besöker Gullranda. Då president Tarja Halonen dyker upp är hon faktiskt lite sen. Arbetsdagen till trots har hon tagit sitt morgondopp i havet.

Under tiden hinner Elisabeth bekanta sig med omgivningarna. På det 54 hektar stora området ryms växthus, trädgårdar, skogspark och en barockträdgård som föreställer Versailles i miniatyr. Karaktärsbyggnaden i nationalromantisk stil har 19 rum och är planerad av arkitekten Lars Sonck. Tornet som syns tvärs över fjärden till turiststråket i Nådendal är 18 meter högt. Och när presidenten är på plats vajar flaggan i tornets topp.

Mannen som lät uppföra Gullranda 1913-1916 heter Alfred Kordelin och var en av Finlands rikaste män under sin tid. Själv hann han bo här bara ett år innan han blev inbördeskrigets första offer 1917. Gullranda tillföll universitetet och efter lite byteshandel blev det statens. Sedan 1922 har Gullranda varit sommarställe för Finlands presidenter.

I växthusen och i trädgården finns blommor, grönsaker, bärbuskar och fruktträd. Under sommarsäsongen är det kring 30 personer som jobbar med att sköta om trädgårdarna. 10.000 plantor planteras inför sommaren. Trädgårdarna servar också slottet och Talludden i Helsingfors med blommor och grönsaker och på slottsbalen den 6 december är blommorna från Gullrandas växthus.

Då Strömsö besöker Gullranda är det presidentens sista dag på sommarresidenset. Följande dag är det arbete i Helsingfors som gäller och hela kansliet ska flyttas över en natt.
Katterna Miska och Rontti sitter på trappan i solskenet och rör sig fritt på området. I halsbandet har de radiosändare så att man vet var de rör sig. Skölpaddorna Miki och Kiki svalkar sig i bassängerna utanför karaktärsbyggnaden. Bassängerna byggdes på 1960-talet till nöje för dåvarande president Kekkonens barnbarn.

I paviljongen bjuder president Halonen på rabarbersaft. Rabarbersaften är Gullrandas egen specialitet och den brukar regeringen bli bjuden på under de somriga sammankomsterna. Paviljongen var förövrigt president Paasikivis favoritställe. Dit brukade han dra sig undan och läsa tidningen. Presidentbarnen Koivisto och Ahtisaari har blivit vigda i paviljongen. Tarja Halonens favoritställe är bastubyggnaden som kom till under Kekkonens tid.
» Se även receptet på rabarbersaften från Gullranda

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan