Stenugn till Strömsös lusthus

Utgångspunkten, planer och reflektioner
Pauls stora dröm ända sedan han steg in i Strömsö för första gången var att åstadkomma en stenugn. Och då det i lusthuskonceptet fanns en tanke om någon form av eldstad så var saken klar. Stenugnen skulle uppföras vid lusthuset.
» Kolla också receptet för Pizza Paulino - den första pizzan gräddad i stenugnen

Stenugnen passar mycket bra mot bakväggen som är murad. Platsen för en stenugn skall vara eldfast. Inga brännbara material får ligga intill den. Det är också viktigt att grunden är stabil. En dylik pjäs blir rätt tung.
Speciellt roligt med dethär bygget var att uppdragsgivaren, mästerkocken Paul, deltog aktivt i planeringen och dessutom tog tag i murarsleven. Det alltid roligt att göra saker tillsammans.

Paul ville ha ugnen på en höjd som gör det lätt att både se in i ugnen och skyffla in och ut pizzorna. Botten på vår ugn är ungefär en tvärhand över bagarens ”magaknapp”.
Ugnen skulle bli en primtiv variant med en specifik funktion. Den skulle fungera som en varmluftsugn. Det fick mej att tänka i runda banor, i alla riktningar. Därav blev hjärtat runt förutom botten som är plan.
OBS!
Tänk på att en det krävs bygglov för att bygga en ny eldstad i en existerande byggnad. Presentera dina byggprojekt för den lokala byggnadsinspektören så att nödvändiga dokument och ritningar kan presenteras i god tid innan själva byggandet startar.
Traditionellt har man bakat bröd och pizza i vedeldade ugnar i långa tider. Nu har det blivit populärt igen och det finns sällskap i vår värld som far land och rike runt och bygger och bakar. En av de intressantare sällskap som presenterar sig på nätet är Masonry Stone Builders.
Här nedan finns en länk till deras webbsida som innehåller både gamla och nya ugnar med finurliga och utförliga byggtips.
» heatkit.com (på engelska)
BYGGANVISNINGAR:
» Ritning på stenugnen - skärning genom eldstaden samt projektion
» Ritning på stenugnen - hela ugnen i skärning

Jag hade tänkt gjuta en enhetlig betongplatta under spisen men upptäckte att en av ”golvets” dekorativa slingor delvis skulle ha gömts så jag valde att mura ugnens ”ben” direkt från de betongplattor som vi har som golv i lusthuset. I grundläggningsskedet av lusthuset var vi noggranna med att vibrera gruset ordentligt så underlaget håller nog.
Jag valde att göra ugnen i gammalt rött tegel för att anpassa den till lusthuset.

Vedförvaringens hylla gjorde vi i armerad betong. En form passades in mellan ugnens stödben. Samma konstruktion använde vi då vi göt underlaget för ugnen. I båda fallen göt vi fast tegelskivor på ytterkanten för att de gjutna planen skulle passa in till färg och struktur.

Ugnens botten valde jag att göra av eldfast tegel för att vi råkade ha några i förrådet på Strömsö. Man kan även använda flat natursten. Botten skall inte fästas, bara placeras på en tunn bädd av sand. Sanden ger ett isolerande skikt och ger underlaget möjlighet att röra på sig. Det är mycket viktigt att alla delar som utsätts för direkt eld eller stark värme ges utrymme för rörelse. Alla stenmaterial och betong utvidgas då det blir varmt. Ju mer värme desto större utvidgning.

Själva ugnen, hjärtat, göt jag av eldfast gjutmassa i en form av sand. Det gick bra att forma sanden då den var fuktig. Jag valde att göra hjärtat i två delar av två orsaker. Jag var rädd att det skulle spricka om jag gjort det i ett stycke. Dessutom var det fysiskt lättare att lyfta hjärtat på plats i två delar.

Ovanpå ugnens botten placerades ugnens hjärta. Åter enbart placering, ingen fixering. Här använde vi ett brandbeständingt isoleringsmaterial mellan underlaget och hjärtat. Även mellan halvorna och mellan hjärtat och det yttre tegelskalet samt luckan var vi nogranna med att få in isoleringsmaterial för att ge delarna rörelsemån.

Efter att vi murat det yttre skalet och satt in gjutjärnsluckan fyllde vi utrymmet ovanför hjärtat med sand. Överst placerade vi en matta brandull. Dels för att isolera värmen som alstras i ugnen och dels för att skydda den enkla takkonstruktionen i trä som skall hålla ugnen och sanden så torr som möjligt.

Kronan på både stenugn och lusthus blev nog skorstenshatten som förutom att den är dekorativ skyddar skorstenen och har en spjällfunktion. Att förse skorstenen med hatt är bra i det avseende att den håller skorstenen torr. Tegel kan faktiskt spricka när det fryser om det är för fuktigt.
(Expert: Johan Ångerman)