Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Pannlappar med krokning

Från 2008
Uppdaterad 21.04.2017 13:22.
Krokning
Bild: Svenska Yle/Strömsö

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Krokning är en gammal teknik som kan ses som något mittemellan att sticka och virka. Det sägs att den är föregångare till båda teknikerna. Krokning var mycket populärt på 1800-talet och ännu vanligt på 1950-talet, men idag är det en nästan bortglömd teknik. Tidigare gjorde man klädesplagg, vantar, sockor, skurtrasor, filtar och dambindor i den här tekniken. Tekniken kallas också Tunisisk eller Afghansk virkning.
En pannlapp är ett bra testprojekt för att prova på tekniken.

Det här behöver du:

En krokningsnål (ser ut som en hybrid av en virknål och en sticka)
Garn

Strömsö inslag: Pannlappar med krokning - Spela upp på Arenan

Så gör du:
1. Starten. Lägg upp önskat antal luftmaskor. De ger bredden på arbetet. 30 maskor ger en standardstor pannlapp i grovt garn och krokningsnål nr 5.

2. Första upplänggningsvarvet. Stick ner nålen i den andra luftmaskan från nålen räknat, hämta garnet och dra upp en ögla som du sparar på nålen. Hämta så upp garnet i varje luftmaska och spara dem på nålen, även den sista luftmaskan. Maskorna ska vara lika stora och ganska fasta.


3. Första avmaskningsvarvet. Gör en luftmaska. Denna luftmaska ska alltid göras först på alla avmaskningsvarv, en så kallad kantmaska. Om den inte görs så blir kanten sned. *hämta garnet och dra genom de två följande maskorna på nålen.* Upprepa från * till * varvet ut tills det finns en maska kvar på nålen.

4. Andra uppläggningsvarvet. *Stick in nålen i förra varvets lodräta maska, hämta garn och låt öglan ligga kvar på nålen. Upprepa från * till *. Kom ihåg att också sticka nålen och hämta en ögla genom föregående varvs kantmaska.

5. Upprepa uppläggningsvarv och avmaskningsvarv tills du fått den längd du vill ha.


6. Avsluta arbetet genom att göra ett varv som består av smygmaskor. De virkas som ett uppläggningsvarv men garnet hätas och dras igenom på samma gång och blir alltså inte kvar på stickan.

7. Klipp av trådar och fäst dem.

8. Pannlappen kan kantas med fasta maskor runt kanten i en annan färg. Upphängningsöglan virkas med luftmaskor som tas ihop till en ring och sen kläs in med fasta maskor.

Mer om ämnet på Yle Arenan