Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Kalkfärg för lusthusets innertak

Från 2008
Uppdaterad 16.04.2013 13:50.
Bildtext Att måla med kalkfärg är klåttigt men kul

I lusthuset ville vi ha ett ljusare tak för att det skulle bli lite mera ombonat och framförallt ljusare. Då taket består av ett enkelt lager bräder som ändrar med väderleken så valde jag kalkfärg. Kalkfärgen tål att bli fuktig och torkar samt tillåter att träet torkar igen efter att ha blivit fuktigt.

Bildtext Nageltestet

Kalkfärg köper man som pasta eller som färdig målfärg. Om köper den som pasta så blandar man pastan med vatten tills färgen har rätt konsistens. Kalkfärg skall vara ganska tunn, typ tunn grädde. Man kan kontrollera att färgen är passlig genom att doppa ner tummen och låta färgen torka. Om man ser nageln men inte den ”vita halvmånen” vid nagelbandet så är färgen bra.

Bildtext Borste med stänkskydd

Då färgen är förhållandevis tunn gäller det att använda en kalkborste för strykningen. Kalkborsten är tät och har speciellt bra förmåga att ”hålla i” den tunna färgen. Trots borstens förträfflighet så valde vi att göra varsitt skvättskydd av en sugkopp. En halv gummi- eller plastboll av lämplig storlek fungerar också bra.

Bildtext Även med en stänkskyddad borste lönar det sig att skydda sig än mer

Då man blandat till kalkfärgen och låter den stå ett eller ett par dygn sjunker pastan till botten. Vattnet ovanpå pastan kallas kalkvatten och passar ypperligt för grundbehandlig av den yta som skall strykas med kalkfärg. Efter att man strukit på kalkvatten och första lagret kalkfärg vått-i-vått får det torka ett eller ett par dygn. Därefter kan man stryka på ett andra varv. Om man för strukturens skull vill stryka på ytterligare lager kan man göra det bara man låter varje lager torka innan följande strykning.

Bildtext Grundbehandlingen med kalkvatten blir sgs osynlig

Jag valde att använda obruten kalkfärg som blir vit då vi hade som mål att få en ljusare miljö i lusthuset. Om du vill bryta eller tona din vita kalkfärg så går det bra att använda jordfärger, kimrök eller järnsulfat. Kom ihåg att lösa upp jordfärgpulvret i vätska innan du blandar ner den i kalkfärgen.
Jordfärgspulvret löser du i kalkvatten, kimrök i brännvätska, och järnvitriol i varmt vatten. Rör om så att du får en pasta som du tillsätter. Pastan blir bättre om den får stå ett par dagar innan du tillsätter i kalkfärgen.

Bildtext Slutlig kulör ser man först när färgen torkat

Slutlig kulör ser man först när färgen torkat så det lönar sig kanske att göra ett prov innan man går igång och målar hel ytan.
Kalk är ett förhållandevis svagt bindemedel och därför blir de färger man blandar rätt ljusa. Något mörkare blir kulören för varje strykning man gör.

OBS!
Kalkfärg är frätande på hud och i ögon, så kom ihåg att använda lämplig skyddsutrustning.
Kom ihåg att ansöka om ändring på fasadens form, färg eller fason till din lokala byggnadsinspektör.

(Expert: Johan Ångerman)

Mer om ämnet på Yle Arenan