Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Ring med knapp eller pärlor

Från 2008
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Lees ringar av knappar och pärlor.
Bildtext Lees ringar av knappar och pärlor.
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Har du en knappsamling? Det är en ren guldgruva tycker Lee. Här får du några tips på hur du kan ge udda knappar nytt liv. Gillar du inte knappar kan man göra annorlunda ringar med små pärlor enligt samma teknik. Börja med en vanlig ståltråd och testa dig fram så kan du senare byta till en vacker silvertråd om du vill ha en lyxigare ring. Om du är nickelallergiker så bör du välja material efter det.

Strömsö inslag: Ring med knapp eller pärlor - Spela upp på Arenan

Det här behöver du:
järntråd
näbbtång
knapp/pärlor

Så här gör du:
1. Leta upp något som är lite tjockare än det finger du tänker bära ringen på. Sprittuschpennor brukar vara ganska lagom tjocka.
2. Dra ut ca 10 cm av järntråden och lämna den som en svans, vira sedan 3 varv runt modellen/tuschpennan.
3. Dra försiktigt av de tre varven utan att minska deras omfång. Fäst ihop dem genom att vira den extra 10cm biten med små täta varv runtom så att det blir en helhet.
4. Tryck fast ändan av järntråden mot ringstommen och platta till dess ända så att den ligger platt mot ringstommen och inte sticker ut och sticks. Känn efter med fingret så att det blir bra.
5. Klipp nu av en 20-40 cm lång bit järntråd av den del som fortfarande sitter fast på spolen, så att du har något att fästa knapp eller pärlor med.
6. Fäst en vacker knapp vid ringstommen.
7. Alternativt kan du trä på några minipärlor åt gången och vira fast enligt tycke.
8. Avsluta med att fästa järntråden med tre små täta varv runt ringstommen, klipp av och platta till.

OBS! Ringen blir alltid lite mindre än man först tror så det är bra att välja en något större modell (tjockare tuschpenna) och testa sig fram.

Bildtext En massa kanppringar

Mer om ämnet på Yle Arenan