Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen konst

Djurmänniskor, dekor på låda

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:14.
Bildtext Djurmänniskor, dekor på låda

Nu ska det inte bli nån traditionell dekor utan jag har tänkt mig lite mer drömskt och fantasifullt motiv där jag mixar ihop djur och rokoko! Att rita figurer med djurhuvud går långt tillbaka i tiden men de här varelserna blir nog mest sagoaktiga - rävdamer med vackra klänningar. Dekoren görs i blandteknik med blyerts, akrylfärg och kritor.- Camilla -

Bildtext Pastellkritor

Det här behöver du:

  gammal eller ny förvaringslåda i trä
  blyertspenna
  vit akrylfärg
  pensel
  pastellkritor
  bilder på rävar och rokokoklänningar
  fixativ
Bildtext Trälådan

Så här gör du:
1. Putsa eller torka av trälådan så den är ren från smuts. Jag har använt en gammal låda där färgen är lite avflagnad och den ser lite trött ut. Den ska få nytt liv genom ett drömskt mönster där människor och djur blandas ihop!

Bildtext ...och rokokoklänningar
Bildtext Räv...

2. På webben kan man hitta bilder på nästan allt. Jag har letat fram bilder på rödrävar och bilder på vackra klänningar från rokoko tiden. Den kombinationen är lite udda och helt bara därför att jag gillar rävar och rokoko epoken hade magnifika kläder! Nu har jag tänkt foga ihop rävhuvuden med maffiga klänningar!

Bildtext Färdiga skissar
Bildtext Rävhuvud

3. Skissa olika versioner på huvuden, olika vinklar och riktningar. Enklast är det ifall man ser huvudet som en form av triangel, lite utdragen som man sen placerar öron och ögon på... Då får man en bra början på skissen! Fortsätt med klänningarna. Även där en triangelform, smalt upptill och brett nertill.

Bildtext Överför skisserna

4. När skisserna är klara är det dags att överföra till lådan. Skissa med blyerts så du kan sudda ifall det blir fel. Rita upp några figurer på olika sidor av lådan.

Bildtext Fyll i med vit färg

5. Blanda ut vit akrylfärg med lite vatten, så den blir tunn och flytande. Fyll i konturen av blyertspennan. Resultatet blir lite dimmigt, ojämnt. Perfekt som bas för kritorna.

Bildtext Sudda med handen för mjukare toner
Bildtext Färga med pastellkritor

6. Dags för lite färgmagi! Pastellkritor passar bra eftersom de är rätt porösa och ger en pudereffekt på färgen, inte så kompakt som det skulle bli ifall man använde flytande färg. Rita och sudda ut färgen lite vart efter.

Bildtext Spraya fixativ

7. Rita eller måla konturer ifall du vill, annars är det bara att spraya fixativ över så kritorna inte suddas bort för mycket. Skall lådan användas av många små händer är det bra att dra ett lager lack över så inte färgen försvinner helt.

Bildtext Djurmänniskor, detalj

(Expert: Camilla Forsén-Ström)

Mer om ämnet på Yle Arenan