Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen konst

N.Y. tavla

Publicerad 18.05.2008 00:00. Uppdaterad 27.12.2013 12:50.
Bulldog
Bulldog

New York, graffiti och varningskyltar har inspirerat mig till denna tavla i blandteknik!- Camilla -

En ansiktsmask kan också vara bra att ha med allt sprayande
En ansiktsmask kan också vara bra att ha med allt sprayandeDet här behöver du:

  • OSB-skiva (fanérskiva med tydliga spån)
  • Bred målartejp
  • Gamla dagstidningar
  • Schablon
  • Självhäftande tjock plast
  • Skärkniv
  • Papper och penna
  • Sprayfärg, vitt och svar

t

OSB-skiva
OSB-skiva

1. Som bas för tavlan använder jag mig en OSB-skiva. Det är en slags fanérskiva med stora synliga spån. Här i Finland används den mest som material i transportlådor etc men om man letar på trävarugårdar kan man hitta dem! Tycker de är jättesnygga med stora spån som bildar ett mönster i sig. Såga till i valfri storlek, lite åt större hållet!

2. Det kommer att bli ett mönster med inslag av ränder, en stor bulldog och text och jag börjar med ränderna. Tejpa ungefär halva tavlan (stående format) med bred målartejp, så det blir fina breda ränder. Täck in resten av tavlan med tidningspapper.


Spånmönster och ränder
Spånmönster och ränder

3. Gå utomhus om du kan, nu när själva sprayningen skall ske. Täck marken med tidningarna och lägg skivan ovanpå. Spraya ränderna vita. Gör det i omgångar, torka emellan och spraya tills det täcker bra. Låt torka.

4. När färgen torkat, dra försiktigt bort tejpen och tidningspappret.


Bulldog-schablon
Bulldog-schablon

Klicka på bilden för att skriva ut bulldog-schablon
Klicka på bilden för att skriva ut bulldog-schablon5. Förstora och klipp/skär ut schablon med bulldog. Gör du en egen variant, tänk på att de olika delarna bör sitta ihop så schablonen går att använda på smidigt sätt!
» Klicka här for att skriva ut bulldog-bilden som pdf-dokument


Måla på schablonen
Måla på schablonen

6. Placera ut bulldogschablonen så den kommer delvis på ränderna och delvis på den omålade ytan nedanför. Tejpa fast den och skydda ytorna runtom med tidningspapper, tejpa även dem. Spraya med svart färg.

7. När det torkat, dra bort schablonen och pappret. Dags att söka sig inomhus igen!


Klipp ut
Klipp ut
Rita bokstäver
Rita bokstäver

8. Som text hade jag tänkt använda ordet ”streetdog” men det är naturligtvis valfritt. Använder två olika slags plast, ett i rött och ett i brun träimitation. (kan köpas på bokhandlar). Rita ut bokstäverna med blyerts ovanpå plasten. ”street” i rött och ”dog” i brunt. Klipp ut.


Klistra bokstäverna på plats
Klistra bokstäverna på plats

9. Texten får gärna komma längs med ena sidan, så rada ut bokstäverna på skivan innan du drar bort skyddsplasten, då får du en uppfattning om var nånstans du skall börja. Ett tips är att börja med sista bokstaven så kommer den precis där den ska.


Luta mot väggen och beundra!
Luta mot väggen och beundra!

10. Klart! Skivan är rätt tung och därför kan den bra stå lutad mot väggen i sann New York anda. Ingen upphängning här inte!