Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Fönster för Strömsös lusthus

Från 2008
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.

Förutom av återvinningsmaterialen präglas lusthuset av stora fönsterytor. Lusthuset blir en naturlig förlängning av Strömsöträdgården. Gränserna mellan inne och ute suddas ut.
Men innan allt det blir klart krävs lite grundarbete, särskilt som det är gammalt material som vi arbetar med. Och dessutom kommer här en finurlig detalj. En av fönsterglasen ersätts med en låda i glas.

Jims fönsterrenovering:

Bildtext class=

Utgångsläget är inte det bästa. Färgen flagar och rutorna är spruckna. Dessutom följer inte fönstrets rutor samma linjer som dörrarna. Men med en extra spröjs och tilläggsruta så fixar Jim det.

För att se hur man grundrenoverar ett fönster se hur Jim gjorde med Strömsöbastuns fönster.

Lägga till spröjs och ruta till ett gammalt fönster:

Bildtext class=

Jim har fyndat ett fantastiskt verktyg för bara några euro - en profilkam. Sätt kammen mot en profil så trycks taggarna in och då har profilens exakta form överförd.

Bildtext class=

Sedan är det bara att rita av konturen av profilen, såga ut och passa fast.

Bildtext class=

Spröjsen fäster Jim med tappar och lim. Det är kanske lite oortodoxt att fästa med tappar från kanterna men då man omarbetar ett gammalt fönster kan man göra så.

Glaslåda som fönsterruta:

Bildtext class=

För den mittersta rutan har Jim planerat något alldeles speciellt, nämligen en låda i glas. Jim beställde glasen från en glasmästare. Och passade på med samma att be honom slipa kanterna så att de inte skulle vara så vassa samt att borra håll i den för att kunna fästa lådan hållbart i ramen.

Bildtext class=

Tejpa ihop glasdelarna och fäst dem med en fog av glassilikon. Fogen jämnas enklast ut med fingret. Fäst sedan lådan i fönsterramen med skruvar. Använd gummibrickor för att inte spräcka glaset med skruven.

Bildtext class=

Sedan är det bara att installera själva fönsterramen på plats. Hyllan kan bra användas som tidningsställ eller så kan man göra som Owe och göra en havsinspirerad installation i glaslådan.
(Expert: Jim Björni)

Mer om ämnet på Yle Arenan