Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Inredning av lusthuset med örter och suckulenter

Från 2008
Uppdaterad 16.04.2013 13:59.

Örter till nytta och nöje – det kunde vara temat för lusthusets inredning. Men egentligen började det hela med de starka intryck av Medelhavsmiljö, och rättare sagt Provence som jag fick när jag första gången besökte huset.
Den känslan av att det bara måste bli rätt med rosmarin , lavendel och en skön soffa att sitta och drömma sej bort i – det kunde jag inte bortse ifrån!

Örter till nytta och nöje, ja örter blir mera och mer ”inne” stora uppstammade rosmarinbuskar och stora tuvor med lavendel hittar vi idag i de flesta plantbutiker. Örter är vackra att se på och kan med fördel kombineras med blommande växter, klassikern i mellan- och sydeuropeiska trädgården är ju just rosenrabatten omgärdad med en låg lavendelhäck, slut ögonen och föreställ dej den underbara doften en solvarm dag....

Rödlerkrukor kändes som ett naturligt val till interiören i lusthuset, men problemet var att vi kunde inte använda nya, rena krukor i ett hus som helt är byggt med returmaterial. Patinering eller stajling av krukorna är ett sätt att komma åt problemet.

Jag valde att patinera krukorna med gipsmassa blandad på kaffe (enbart för färgens skull) och sand (för att få en grövre struktur). När massan torkat målade vi krukorna med lite svart och brun färg, vi använde sprayfärg men en vanlig latexfärg funkar lika bra. Vårt mål var att få krukorna att se passligt gamla, och smutsiga ut!

Patinerig kan även göras genom att rugga upp ytan på krukan med ett grovt sandpapper och rista skåror i krukan med en grov spik, efter detta smetar man in krukan med färgpasta eller som vi gjorde med fuktig mylla. Gnid in pastan/myllan i skårorna och tvätta sen krukan lätt!

En fråga som säkert dyker ganska fort upp är hur man kan övervintra dehär örterna, rosmarin och lavendel kan ju inte övervintra utomhus hos oss, det bästa stället är en ljus och sval källare, vinterträdgård eller veranda. Rosmarinen övervintrar nog inte inomhus i normal rumstemperatur!

(Expert: Owe Salmela)

Mer om ämnet på Yle Arenan