Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Betongplattor för lusthusgolvet

Från 2008
Uppdaterad 04.12.2013 11:46.
Bildtext En blomsterslinga slingrar sig över lusthusets golv

Att gjuta egna betongplattor är en ganska omständlig affär. Om man ändå vågar ge sig i kast med projektet har man alla tiders möjlighet att åstadkomma riktigt personliga plattor. Catharina har planerat en blomsterslinga för Strömsölusthusets betonggolv. Mosaiken slingrar sig genom lusthuset, både utanför och inne i huset.

Det här behöver du:

 • torrbetong
 • vatten
 • betongblandare
 • skottkärra
 • spade
 • bräde
 • murslev, spatel
 • hammare


Material till dekoration:

 • kakel i olika färger, t. ex vitt, turkos, rosa och vinrött
 • krukskärvor av rödlera
 • turkosa mosaikbitar
 • gröna glaskulor
 • gröna och bruna flaskbottnar (en glasmästare skar av våra flaskor)
 • värmeljusglas, grönt, brunt och orange (måste ha låg kant)
Bildtext Trälister bilder rutor i ramen
Bildtext Jim och Catharina bygger gjutformen för plattorna

1. Mät upp området som skall plattläggas. Bestäm storleken på plattorna, helst så att inga plattor behöver kapas när de sedan läggs på plats. Räkna med skarvarna!

2. Rita en ritning över området med de exakta måtten. Rita också in dekorationsmönstret på ritningen.

3. Bygg ett rutverk av trälister på en slät och plan yta med plast under. Rutorna ska vara lika stora som de planerade betongplattorna. Catharina och Jim gjorde hela plattläggningen på samma område. På det sättet blev det enkelt att placera ut dekorationerna på rätt ställe.

Bildtext Jim och Catharina gjuter in hönsnät som armering
Bildtext Jim och Catharina slätar ut plattorna


4. Blanda torrbetongen med vatten i betongblandaren. När betongen är färdigblandad häller du den i skottkärran och därefter i rutverket.

5. Fyll först bara hälften av rutan med betong, lägg sedan i en bit kycklingnät som armering. Därefter fyller du hela rutan med betong och jämnar ytan med brädet. Brädet ska gärna vara så långt att det når över några rutor. Med brädet kan du åstadkomma en lite riven yta. Använd mursleven om du vill ha en slätare yta. Fyll bara några rutor åt gången och börja lägga på dekorationerna så fort som möjligt.

Bildtext Catharina knackar sönder kakel
Bildtext Catharina gör en blomma

6. Slå sönder kakelplattorna och forma dem med hammaren så de passar in i ditt mönster. Det är litet trixigt men du kommer snart på hur du ska göra.

7. Lägg först det allra viktigaste i mönstret, i vårt fall var det mitten på blommorna. Flaskbottnar och värmeljusglas fylls först med betong innan de trycks ner i plattan. Sedan placeras kakelbitar och krukskärvor ut till själva blomman. Tryck ner bitarna så att de ligger i plan med betongytan. Dra betong mot kanterna med spateln. Inga kanter får sticka upp från betongen.

8. Fortsätt sedan med det som binder samman mönstret från platta till platta. Catharina gjorde blomrankor och blad av mosaikbitar och glaskulor.


Bildtext Jim gjuter plattor och Catharina dekorerar anefter
Bildtext Blomma och girland
Bildtext Blomma och girland


Bildtext Betongplattor på hög

9. När betongen har härdat och torkat i några dagar, ska plattorna lösgöras från rutverket. Börja i ena änden. Vänd plattorna upp och ner och märk dem med en nummerkod. Skriv in samma kod på ritningen, så är det sedan enklare att lägga plattorna på sin slutliga plats.

Bildtext Johan och Jim ser till att golvet blir plant
Bildtext Sättsand på lusthusgolvet


10. Innan plattorna placerades ut i lusthuset hällde Johan ett lager med grus på grundsulan. Gruset packades med en markvibrator.

11. Lägg en markduk ovanpå gruset och häll sedan ut sättsanden. Packa sanden med markvibrator och kratta ut sandlagret riktigt jämnt och plant. Kolla med vattenpass!

12. Placera ut plattorna enligt mönstret. Sopa ut lös sättsand över plattorna så att fogarna mellan plattorna fylls. Sopa bort överlopps sand.

Mer om ämnet på Yle Arenan