Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Lusthuset: Stomme och tak

Från 2008
Uppdaterad 15.06.2016 15:31.

Stomme

Jag valde att göra stommen i tegel och trä. Dels för att det känns spännande att kombinera olika material men också för att olika material har olika egenskaper. Tegel passar bra på ställen som utsätts för fukt, som nere vid markytan eller en vägg där man kan tänkas plantera en klängväxt. Alltså på gaveln.

Dessutom lämpar sig tegel ypperligt som fondvägg för en eldstad. Jag valde att göra tegelväggen dubbel för att få större stadga i väggen då den i det närmaste saknar stödväggar.

Trä är ett smidigt och starkt material. Faktiskt ett av de starkaste om man ser det i förhållande till vikten. Alltså, man får starka, elastiska byggdelar av trä. Till exempel stabila pelare och balkar som ändå är rätt smidiga.

Och här kom byggdelarna från ladan väl till pass. Att det finns urtag lite här och var är inget negativt. Tvärtom ser man att byggdelarna redan haft en annan funktion och det tycker jag är charmigt.

Tak

Taket ville vi göra i trä med traditionell teknik. Även här kunde vi utnyttja byggdelar från ladan. Av plankor gjorde vi takstolar och av ladans fasdabräder gjorde vi spikreglar, strävor och själva vattentaket.

Jim fräste spår nära kanten av bräderna som skall leda ner eventuellt regnvatten till takkanten. Det är alltså en liten fälla för regndroppar som försöker smyga sig in mellan bräderna.

Takbräderna spikade vi med galvaniserad båtspik, för att få det rätta utseendet. Båtspiken har en vacker skalle som ser ut som om den vore smidd.

(Expert: Johan Ångerman)

Mer om ämnet på Yle Arenan