Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Tankar inför planeringen och byggandet av Vårt Lusthus på Strömsö

Från 2008
Uppdaterad 20.04.2016 14:23.

Utgångspunkten, planer och reflektioner

Byggnaden skall förlänga ”utesäsongen” och man är nästan ute fast man är inne.
Byggnaden skall förlänga odlingssäsongen, med sitt vindskydd och ljusa läge.
Byggnaden får gärna ha en organisk form. Kanske hellre en viss dynamik istället för statisk regelbundenhet. Eller till och med en dynamisk regelbundenhet som blommor och träd.

Byggnaden får gärna byggas av tunga, mörka material som har förmågan att lagra värme. De placeras så att dessa värms upp under dagen av solens strålar. Övriga material kunde vara trä och glas. Glas är vackert men skört, så man får vara försiktig.
I byggnaden skall man kunna odla både traditionellt och experimentellt. Kanske till och med skapa en ”Nordisk djungel”.

I byggnaden borde det finnas en plats där man kan pyssla med trädgårdssaker. Dels enbart i odlingens anda men även renodlat pyssel och dekorationer. Hörnan kunde ha en anda av ”verkstad” över sig.
En viktig funktion är sittplatsen. Där tar man igen sig, dricker kaffe eller bara njuter av att hitta en varm och vindstilla plats i den förlängda grönskan. Sittplatsen kanske kunde skapas i direkt anslutning till ”pyssel-verkstads-hörnan” eller varför inte utanför med ett enkelt möblemang.

Byggnaden kan utrustas med liten vedeldad värmekälla för att höja mysfaktorn och klara någon enstaka frostnatt. Undrar om denna värmekälla kunde vara någon form av ässja för att utnyttja den både som del av ”verkstadshörnan” och som mysfaktor när man njuter av en kopp kaffe efter dagens don.


I Vårt Lusthus skall man ha lust att göra små ting, med betoning på små. Även odling, om det sker, skall ske i liten skala. Smått och litet skall vara honnörsord. Däremot när det gäller lusten, den skall vara stor, positiv och mana till avkoppling. Och om man njuter mera av att koppla på än att koppla av så är det välkommet.

Tänk på det här om du själv vill bygga ett lusthus:

Ovanstående var alltså tankar som dök upp då jag planerade Vårt Lusthus och de tankar som formade den lilla tegelröda byggnaden med många gröna fönster invid den nya Strömsöträdgården. Utgående från dessa tankar har jag plockat ut sju punkter som kan vara till hjälp om man vill planera och bygga ett eget lusthus på liknande sätt som Vårt Lusthus.

1. Vad är behovet och vad vill man göra i lusthuset?
2. Vilken typ av möbler behövs och hur stor plats tar de?
3. Skall man odla så behöver de flesta växter ljus, men med möjlighet till solskydd.
4. Använd mörka och tunga byggnadsmaterial för att magasinera dagens solvärme till natten, går även bra med mörka kärl fyllda med vatten.
5. Tänk på att en byggnad som smälter in i miljön ofta uppfattas som en bra byggnad.
6. Det kan vara bra att ha en ungefärlig uppfattning om storleken på byggnaden innan innan man ger sig ut för att leta efter fönster och dörrar.
7. Ett lusthus blir bra om det planeras och byggs med glimten i ögat.

(Expert: Johan Ångerman)
Läs också:
Strömsö lusthus

Mer om ämnet på Yle Arenan