Samling av återvinningsmaterial - rivning av lada och skorsten

Det tar oftast tid att hitta en lada eller en skorsten som är färdig att rivas. Eller att hitta en ägare som är beredd att se nyttan med att bli av med ladan eller skorstenen. Jag spejade nog i ett par månader, och undersökte flera, innan jag hittade ladan som som var perfekt för vårt ändamål. Taket hade ruttnat och till stora delar fallit in i ladan. Men de flesta stående konstruktioner var fortfarande i relativt gott skick. Efter ett eller ett par år hade mycket mindre varit återanvändbart så vi kom i grevens tid. Ett talkogäng från Strömsö. Det tog oss en dag och vi hade en skön dag i solen. Talkodagen avslutades på den närliggande kykbacken med rödlimonad och syltmunkar från lokala bageriet.
Skorstenen fick jag syn på då cyklade till mitt jobb på Strömsö. Den stack upp ur ett gammalt hus där man höll på att ta ut fönster. Jag fick reda på att hela huset skulle rivas och jag frågade om vi fick ta teglen om vi hjälpte till med rivningen skorsten. Och så blev det. Inget talkogäng denna gång. Det blev ett jobb för Jim och mej. Av teglen murade vi en vägg till lusthuset. Röd och grann, men med lite sot och skavanker här och där som bara gör väggen ännu vackrare.









Tankar om återanvändning av byggnadsmaterial
1. Skön Feelis
Att återanvända gammalt byggnadsmaterial ger en skön känsla. Material som annars skulle kastas eller på annat sätt förstöras får en chans till nytt liv. Återanvändningen och ihopsamlande av material kan ibland till och med bidra till att ett område städas. Och allt som oftast gör man någon glad då man städar. Om man är delaktig då ett material övergår till att vara nyttigt från att ha varit ett problem kan det kännas riktigt bra.
2. Utseende
Om man återanvänder gammalt byggnadsmaterial på lämpligt sätt så kan det bidra till ett naturligare utseende. Speciellt bra kan det fungera i en trädgård och varför inte i en redan bebyggd miljö eller om man skall reparera alternativt bygga till en byggnad som redan finns.
3. Tillgång
Att få tag på återanvändbart byggnadsmaterial är knepigare än att skaffa nytt byggnadsmaterial. Men det är ju en del av charmen med gamla saker. Det finns företagare som sysslar med att riva hus och ta vara på återanvändbart material. Det kan faktiskt kännas som Julafton att få rota omkring i deras gömmor fast man får ofta betala en skön slant för dyrgriparna. Men att ta vara på, putsa och hålla i lager är inget som sker av sig själv.
Ibland kan man ha tur och få vara med och riva själv, om man vill, och då brukar det inte bli så stora kostnader för materialet. Förutom ”blod,svett och tårar”. Rivningsjobb kan vara riktigt roligt men inte helt ofarligt så det är bra att ta det försiktigt och roligare blir det om man gör det tillsammans med någon. Gärna med någon som har lite erfarenhet av rivningsjobb.
En gammal byggnad kan faktiskt vara skyddad så det är viktigt att reda ut det innan man sätter igång. Kontrollera gärna med lokala byggnadsinspektören.
4. Beredskap
När man söker efter återanvändningsbart byggnadsmaterial kräver det att man har en viss kännedom om materialet och vet vad man är ute efter. Man bör även vara beredd på en viss flexibilitet när man går ut för att söka material. Kanske man inte hittar exakt vad man söker, men nästan, och då är det bra om man kan bedömma vad som kan användas och till vad.
(Expert: Johan Ångerman)