Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Lusthuset: Grunden

Publicerad 27.04.2008 00:00. Uppdaterad 15.06.2016 15:29.

Att lägga grunden för ett lusthus behöver inte göras så märkvärdigt om man tillåter att byggnaden rör på sig när tjälen lyfter och sänker marken. Vårt Lusthus fick däremot en ordentlig grundläggning.

Så här gjorde vi:

Vi gjöt en grundsula som isolerades undertill för att förhindra att kraftig tjäle går under byggnaden.

Det var främst två saker som avgjorde mitt val av grundläggning. Dels har byggnaden många glasrutor som kan spricka vid rörelse och även en en tegelvägg kan spricka om grunden inte är stabil.

Vi tog maskinkraft till hjälp för att få bort matjorden. Sen bredde vi ut ett jämnt lager stenkross för isoleringen att ligga på. På isoleringen placerade vi formar av bräder. Det går bra att använda gamla bräder eller skivor till formsidor.

Om man skyddar lecategel med plast går även det bra och så kan använda lecateglen att mura med senare. För att ge betongen stabilitet lägger man i armeringsjärn. I en liten grundsula räcker det normalt med två stänger en bit från botten. Det är viktigt att armeringen inte läggs för nära botten, sidan eller ytan av betongen. Då gör den inte den nytta som den skall göra. Man brukar prata om ett skyddskikt på ca. 30mm.

Slutligen hällde vi betong i formen. Det är viktigt att man vibrerar/rör om betongen så att eventuella luftfickor söker sig upp till ytan. Betongen skall torka långsamt. Täck betongen med plast eller annant tätskikt första dygnet.

Matjorden bort
Matjorden bort class=
Stenkross på
Stenkross på
Markvibrator
Markvibrator

Först markerades området dit lusthuset skulle byggas. Matjorden och lite till skrapades bort av en grävskopa. Sedan fylldes det på med stenkross. Johan körde ännu krosset jämnare med en markvibrator.

Johan kör markvibrator
Johan kör markvibrator class=
Styrox för isolering
Styrox för isolering
Träram för grunggjutning
Träram för grunggjutning

De lagret stenkross körts slät brer Jim och Johan ut styroxplattor för isolering. Sedan är det bara att bygga ett ramverk att gjuta betong i för själva grunden.

Armeringsjärn
Armeringsjärn class=
Gjutning
Gjutning
Finslipning
Finslipning

En hållbar gjutning kräver armeringsjärn. Sedan körs betongen i gjutformen och Jim jämnar ut betongen och slätar bort eventuella luftfickor. På den gjutna grunden murade Johan och Jim ett varv lecablock innan själva tegelväggen började muras.
(Expert: Johan Ångerman)