Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Snöhinder

Från 2008
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Förr i tiden stoppades snön med trähinder
Bildtext Förr i tiden stoppades snön med trähinder
Bild: YLE/Strömsö
Bildtext Snöhinder

Historien bakom snöhindren:
Det finns vissa människor som betytt mycket för mej, min farfar är en av dem, han var liksom från en annan tid, från en generation som stod för det stabila och äkta, från en tid då det fanns mycket sunt förnuft och stabilitet i människorna.

Han blev 92 år gammal och jag har funderat på hur i all sin dar man skall göra för att få ett så långt liv. Tror att det handlar om många saker men en viktig grej som Anton hade var årstidsrutiner, som att sätta ut mat åt djur på vintern, fåglar och så hade han faktiskt ett litet hus, en barack som han kört ut till skogen och matade vitsvanshjortar i, ved skulle sågas och kastas in på sommaren, en massa grejer skulle oljas in med jämna mellanrum...

Så hade han en special grej som skulle göras på senhösten och de var att sätta ut snöhinder... vad är det för något? Jo, det är nog en grej som fanns före snöslungorna kom, en grej som han satte ut för att inte snön skulle driva in på trappan och på gården, varje år skulle dom ut... och lika viktigt alla år, undrar om det inte redan i sådana rutiner finns något som gör att man lever länge, snöhindren måste ju sättas ut...

Egentligen är det lite väl stramt att kalla staketet snöhinder, för det går ju att använda till så mycket annat. T.ex. istället för att bygga ett helt staket runt gården så gör man några småstaket som man sätter ut på rad och får på det sättet samma känsla av inramning som staketet ger. Eller så kan man använda dem till att markera ett område, dit man vill att någon skall gå, eller dit man inte vill att någon skall gå.
- Jim -

Ritning: Klicka här för att skriva ut en ritning på snöhinder


Bildtext Såga till 4 höstörar

1. Såga till 4 höstörar som skall bli en ram.


Bildtext Hugg ut fog

2. Tälj med kniv och yxa höstörarna så att dom går lite ihop i hörnen.


Bildtext Skruva ihop ramen

3. Borra hål och skruvar ihop ramhöstörarna med bult och mutter.


Bildtext Såga till vertikala störar

4. Såga till de höstörar som skall fylla ramen.


Bildtext Skruva fast

5. Skruva fast vertikala höstörarna.


Bildtext Skruva fast stödastörar

6. Skruva fast en höstör på vardera sidan om staketet, bult och nylock mutter, (mutter med liten gummipackning som gör att den hålls fast trots att den inte skruvas fast så hårt) dom skall fungera som ben och får vara lite längre än staketet är högt. Benen kan sättas ut antingen båda åt samma håll så att staketet lutar lite eller åt var sitt håll och då står staketet rakt.


Bildtext Måla

7. Måla vita eller i någon annan trevlig färg och njut av vintern!

Mer om ämnet på Yle Arenan