Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Forssimning

Från 2008
Uppdaterad 10.12.2012 14:14.
Bildtext Forsimning - skulle du kasta dig i den här forsen

Pajakkakoski i Kuhmo. En kall vinterdag i januari.

Bildtext Här tror nog ännu Elisabeth att hon vinkar adjö...

Jag trodde att det skulle vara en fullständigt onödig upplevelse att slänga sig i en fors fullt påklädd en kall vinterdag. Jag tänkte att det är bara extremsportare som får en kick av detta. Men förvånad blev jag att jag i efterhand tyckte att det har varit en nyttig erfarenhet att få plumsa genom isen och låta sig föras med strömmen.

Bildtext Urpo Piiranen hjälper till hela vägen

Det här kunde vara en livsfarlig sport om det inte vore för att Urpo Piiranen vant följer med genom strömmen och att det står en annan man och väntar på att fånga upp en på lämpligt ställe. Kallt är det inte heller då jag är klädd i tjock fleecedräkt och en räddningsoverall som ska hålla kroppen torr och varm i åtminstone en timme. Och flytande hålls jag eftersom jag har flytväst.

Bildtext Ut i forsen

Ändå är det en skrämmande upplevelse att falla genom isen även om jag frivilligt går ut till kanten. Skrämmande är också att få kallsupar i forsen. På något sätt känns det skönt att klara åkturen, så pass skönt att jag vill åka igen och igen. Men efter fjärde gången märker jag att det tar på krafterna. Och helt ofarligt är det inte heller. Kanske inget jag skulle prova på igen, men jag är glad att det finns upplevelseturism.

Bildtext Det är en häftig åktur

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan