Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Memma

Från 2008
Uppdaterad 22.03.2016 16:28.
Ahmed Ladarsi
Ahmed Ladarsi

Den största memmaentusiasten som finns i Finland är troligtvis Ahmed Ladarsi i Dickursby. Han är kock och skulptör. Han har grundat Finlands memmasällskap och har nyss kommit ut med en bok om memma. Det mest överraskande av allt är att Finlands mr. Memma är född i Tunisien.

Här i sitt hemmakök tillreder Ahmed sin egen memma
Här i sitt hemmakök tillreder Ahmed sin egen memma

Det var för trettio år sedan som Ahmed smakade på memma första gången. Han kände rågsmaken och kock som han är, tänkte han att det här kunde man ju vidareutveckla. Och nu – 30 år senare – har han gjort en receptbok med cirka 80 olika maträtter som man kan göra med memma.

Memma har ätits i Finland åtminstone över 300 år. Memma nämns i skrift första gången i en doktorsavhandling utgiven år 1700 jämt. Där framkommer att memma äts i egentliga Finland under påsken.

Memma i klassisk förpackning
Memma i klassisk förpackning

Memma består av rågmalt, rågmjöl och vatten. Det är bland annat under maltprocessen som rågen får sin sötma och malt blir det om man blötlägger och groddar rågkorn. Därefter ska de torkas, skalas och malas.

Memman är både söt och syrlig, så frågar man Ahmed vad den passar att kombinera med så är svaret: ALLT! Eller vad sägs om hans recept på tagliatelle, päron med memmaskal, memmanektar och memmatryfflar.

» Se Ahmeds recept Memmatryfflar
» Se också Ahmeds pastarätt med memma från Lördax.

Chokladpraliner med memma
Chokladpraliner med memma

Mer om ämnet på Yle Arenan