Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Masker och maskering

Publicerad 30.12.2007 00:00. Uppdaterad 07.05.2014 12:45.
Maskerad och klar för maskerad
Maskerad och klar för maskerad

Användningen av mask är lika gammal som mänskligheten själv. I den tidiga religionen använde sig shamaner av mask. Masken döljer ansiktet och gör sin bärare till någon annan. Man kan också gömma sig bakom den och bli anonym. På så sätt vågar bäraren spela ut hela registret av känslor och bli fräckare, mera promiskuös, mera vulgär, mera uppsluppen eller vad man nu vill bli. Och därför har masken blivit ett populärt attribut på fester och maskerader och i synnerhet på karnevaler.
Se också Lees och Jims tre olika masker av gips.

Grekisk teatermask
Grekisk teatermask

Smink och mask har mänskor använt sedan antiken för att uppnå skönhet, men även på de grekiska amfiteatrarna för att karaktären skall synas till den sista raden. Dessutom var det praktiskt att använda mask eftersom alla roller spelades av män och alla pjäser bestod av tre skådespelare och en kör. Ifall en kvinnlig roll skulle framställas var det bara att ta på sig de yttre attributen och hela publiken hängde med.
Går man ännu längre tillbaka hittar man den klassiska grekiska teaterns rötter i Asien där man fortfarande flitigt använder mask då man uppträder. Tänk på kinesisk opera, japansk No-teater eller danser på Bali.
Under renässansen förhärligades antiken och kringresande teatersällskap Commedia dell’Arte använde masker för att föreställa givna karaktärer som alltid fanns med i föreställningarna. Commedia dell’Arte figurerna hade också inflytande på karnevalens masker.

Venetianska masker och en 1700-talsmask
Venetianska masker och en 1700-talsmask

Under 1600 och 1700-talen var det i Venedig vanligt att bära mask både till vardag och fest. Venedig var en liten men blomstrande hamnstad med flitig handel och politiska intriger. Då hemliga affärsbrev, politiska brev eller kärleksbrev skulle föras var det praktiskt att bäraren maskerade sig till oigenkännelighet från topp till tå. Adelns masker hade en plog framför munnen för att man ska kunna ta sig en munsbit eller en drink. Till utstyrseln hör en trekantig hatt med nackflor och en lång cape. Tjänstefolk fick bära en så kallad stum mask. Enda sättet att få den att hållas uppe var att bita i ett snöre eller knapp som fanns på insidan. Detta för att man inte skulle tala och avslöja sig, alltså att tappa masken.
I slutet på 1700-talet och i början på 1800-talet förbjöds den dagliga användningen av mask. Det ansågs för politiskt farligt och det var också en reaktion mot borgarnas krav på nya rättigheter. Som exempel på hur farligt det kunde vara att gå på maskerad på den tiden kan man nämna att Gustav den III mördades på en maskeradbal på den opera som han själv hade grundat.

Maskering är smink som målas på ett ansikte och som förstärker karaktären på sin bärare.
Mask är en lös mask som man tar på och som gör att bäraren kan bli anonym eller spela en annan roll.

Elisabeth på maskeradbal
Elisabeth på maskeradbal