Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Stjärngossar

Publicerad 23.12.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:15.
Stjärngossar
Stjärngossar

För 200 år sedan kunde man tjäna pengar som stjärngosse. Man kan se det som den tidens studiestöd. Skolorna slutade i mitten på december och djäknarna, de unga skolgossarna passade på att tigga ihop uppehället för kommande termin. Johan Ludvig Runeberg är Finlands äldst kända stjärngosse. Han gick runt i gårdarna 1811.

Ute och knacka dörr
Ute och knacka dörr

Att gå omkring och tigga var inget nytt. Julbocken har till exempel funnits i Finland sedan 1400-talet som en tiggande bock. Så då traditionen med stjärngossar kom till norden på 1700-talet så var det ett tillskott i tiggarfloran.
Stjärngossarnas rötter får man söka i de julspel som spred sig norrut från katolska länder. Att pojkarna började kallas för stjärngossar kommer sig av att det var vanligt att de hade en stjärna med sig.

Luciatåg
Luciatåg

Då de knackade på dörren bad de att stjärnan skulle få komma in. En av pojkarna var Judas med pungen. Han tog hand om gåvorna och var en komisk figur som skämtade och lättade upp det hela. Den här traditionen pågick i Österbotten ännu in på 1960-talet.
Då Luciatraditionen kom igång på allvar i Sverige 1927 ville man ha en plats för pojkarna i Luciatåget och så kom det sig att stjärngossarna blev en del av den traditionen. Lucian tog också över tiggandet, men nu gick pengarna inte längre till pojkarnas studiestöd utan till ”arma och fattiga”. Fortfarande säljs Luciamärken för välgörande ändamål. Finlands äldsta nuvarande Luciatradition är den Som Föreningen Brage i Vasa ordnar.

Stjärngosse
Stjärngosse

(Expert: Elisabeth Morney)