Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras örtagård - Strömsö

Massagekaka

Från 2007
Uppdaterad 17.12.2012 13:38.
Massagekaka
Massagekaka

En massagekaka är helt enkelt massageolja i fast form. Den är gjord av kakaosmör som har den egenskapen att det smälter till olja vid 37 grader, samma som vår kroppstemperatur. En massagekaka kladdar mindre än en olja, man behöver aldrig bekymra sig om utvälta oljeflaskor eller spill och dessutom kan man göra massagekakan väldigt festlig genom att tillsätta blomblad, färgpigment, frön eller vackra bönor.
För att använda kakan tar man den i handen och gnider den som en tvål tills man har lagom mycket olja på händerna för att börja massera.
Lee gjorde en sportig och värmande variant som passar bra för spända muskler, värk och celluliter. Alexandra gjorde en romantisk kaka som verkar avslappnande och lusthöjande för både män och kvinnor.

Roligt att göra dessutom
Roligt att göra dessutom

Det här behöver du:
Sportkaka:

    70 g kakaosmör
    30 g sheasmör
    2 msk mungbönor
    20 dr eterisk olja fänkål
    20 dr eterisk olja kardemumma

Romatisk massagekaka:

    70 g kakaosmör
    30 g sheasmör
    1 msk torkade rosenblad
    20 dr eterisk olja apelsin
    15 dr eterisk olja ylang ylang
    3 dr vailjarom
    3 dr ros absolu (Rose de Mai)
Smält smöret
Smält smöret

Så här gör du:
- Smält kakaosmör och sheasmör i ett varmt vattenbad.

Häll i form
Häll i form

- När fettet har smält häller du upp det i formar (receptet är lagom till en stor eller två små kakor).

Tillsätt olja
Tillsätt olja

- Droppa i eterisk olja och rör om.

Rosenblad
Rosenblad
Mungbönor
Mungbönor

- Tillsätt dekorationer i form av torkade blomblad, färgpigment, frön eller bönor. Vi använde torkade rosenblad till den romantiska kakan och mungbönor i den sportiga kakan.

Färdig kaka
Färdig kaka

- Sätt kakan i kylen eller frysen i ca 10 – 30 minuter för att stelna.
- Värm formen i handen eller spola lite varmt vatten på den för att få ut kakan.

TIPS!

Mungbönor
Mungbönor

- Mungbönor och adzukibönor är väldigt snygga i massagekakor. Tar man mycket bönor får kakan en knottrig konsistens som är bra för cirkulationen. Då kan man massera med själva kakan.
- I våra massagekakor hade vi både kakaosmör och sheasmör för att få bra glideffekt, men egentligen räcker det med bara kakaosmör för att göra en massagekaka. Får du tag på kakaosmör med kakaodoft blir det härligt att göra en naturell kaka där du bara smälter kakaosmöret och häller det i en lämplig form.

Paketerandet är halva nöjet
Paketerandet är halva nöjet

- Barnens sandlådeformar är trevliga att stöpa massagekakor i. Pensla formen med lite olja innan du häller i fettet så ploppar kakan lättare ut.
- Det är trevligt att göra en fin förpackning till kakan. Cellofan eller smörpapper passar bra att linda in produkten i så att paketet inte får fettfläckar.

Massera
Massera
Gnugga kakan i händerna tills det smälter
Gnugga kakan i händerna tills det smälter

- Massageolja kan lämna fläckar på textil, särskilt om du använt färgpigment i produkten. Tänk på att lägga en tjock oöm handduk under innan du börjar massera.

(Expert: Alexandra De Paoli)