Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Juliga dörrkransar

Från 2007
Uppdaterad 07.11.2013 16:15.
Traditionell krans
Bild: Svenska Yle/Strömsö
Bildtext Owes krans

Dörrkransar, bordskransar, huvudkransar, minneskransar – kransar är intressanta! Vi kan väl konstatera att kransen är ett av våra äldsta binderiarbeten. Vid utgrävningar av faraonernas gravar i Egypten har man funnit rester av kransar och kransen förekommer även på målningar i pyramiderna. Kransens historia är som sagt lång och diger, under antiken användes det mycket kransar, lagerkransen som ärosymbol gavs åt toppidrottare och krigshjältar. Alla vi som är uppväxta med Asterix känner väl igen Cesar med sin lagerkrans på huvudet. Romarna använde dock kransen till mycket mer än de redan nämnda, blomsterkransar smyckade även ofta fester både som bordsdekorationer och även som huvudbonader.
Kransen har också en mycket stark symbolisk betydelse, i många gamla kulturer symboliserade kransen solen gång på himlavalvet och även årets gång. För oss har kransen också en evighetssymbolik i den runda ringen som varken har början eller slut!

Men nu till våra dörrkransar!
Vi gjorde två olika varianter av dörrkransar (de kan ju för all del även dekorera en vägg el. dylikt) den ena gjord av vitmossa för innebruk och den andra gjord av färskt ris för utebruk!

Bildtext Dekorationsmaterial

Materiallista:

  svart spoltråd
  guldfärgad myrtentråd
  lite tjockare binderitråd

  björnmossa, till stommen
  vitmossa
  granris
  blåbärsris
  dekorationsmaterial efter tycke och smak

Bildtext Bind först ihop en korv

Gör så här:
• Börja med att tillverka stommen till kransen, gör den i ”korvteknik” med spoltråd och sammanfoga den till en rund ring! Kom ihåg att dra till ordentligt så att korven blir stabil. Fäst tillsist spoltråden.

Bildtext Klipp till ris el. mossa i lämplig längd

• Klipp till riset i lagom längd, längden varierar efter storlek på kransen. Till en normalstor dörrkrans kan riset vara ungefär 10cm långt. Om du beklär kransen med vitmossa, börja med att putsa mossan och placera ut mossan i knippen på bordet.

Bildtext Bind alltid medsols!

Tips!
OBS! När du binder en krans som har en tydlig rörelse kom då ihåg att spetsarna alltid skall gå medsols!
Försök att binda kransen färdig på en gång, då blir kransen jämnare och slutresultatet gott!

Bildtext Dekoration

• Börja beklä kransen från yttersidan och jobba inåt, ett bra sätt är att sätta ett knippe på ytterkanten ett på mitten och ett knippe på innerkanten av kransstommen! Fortsätt på så sätt tills kransen är klar!
• Dekorerar kransen!

Kom ihåg allemansrätten!
När du plockar material från naturen, kom då ihåg att du alltid har markägarens tillstånd att plocka mossa, kvistar, ris och dylikt. Många olika mossarter är fridlysta, men björnmossan och vitmossan hör till de som kan plockas!

(Expert: Owe Salmela)

Mer om ämnet på Yle Arenan