Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Trådrullsställning i luffarslöjd

Från 2007
Uppdaterad 16.12.2016 15:09.
Trådrullsställning i luffarslöjd
Bild: Yle/Lee Esselström

På en sommarauktion stötte Lee på en gammal modell av en trådrullsställning i luffarslöjd. Tyvärr var det inte hon som vann budgivningen men köparen lät henne villigt rita av modellen så att hon kunde göra en egen variant. Den gamla var mer utsirad än den här. En trådrullsställning med nåldyna blir en trevlig present till sommarstugan eller en god vän.

Det här behöver du:

  • järntråd 2mm (svetstråd)
  • järntråd 1,5mm (metervara)
  • järntråd 0,5mm (spoltråd)
  • Liten bit skumgummi och tygbit
  • stickmassa eller styroxbit
  • Tänger; näbbtång, rundtång och rejäl avbitare

Så här gör du:
1. Printa ut Lees modell eller rita en egen. Teckningen är trådrullsställningens profil.
» Ritning på Lees modell i profil


2. Böj till 6 likadana ståndare av 2mms järntråd (svetstråd) enligt modellen, utom den sista knorren på foten, den behöver ej böjas till ännu i detta skede, den kan vänta till sist. Börja uppifrån med den lilla kroken och en rundtång.


3. Mät upp 8cm för foten (sista knorren) och knip av alla ståndare till lämplig längd. Rikta den del som ska klippas av ner mot golvet eftersom den lätt skjuter iväg som en projektil och annars kan skada någon.


4. Stick ner fötterna i stickmassa så att de fördelas jämt och kan snurras ihop snyggt. Stickmassan är bara ett hjälpmedel för att hålla allt på plats.

5. En liten bit målartejp runt skaftet håller ihop allt när spoltråden ska börja viras runt.


6. Börja uppifrån, strax under nåldynan och vira spoltråd runt hela skaftet tätt och snyggt. Början görs så att man sticker in ändan av spoltråden mitt i ståndargruppen och sen böjer den snyggt runt ett ståndarben och vidare runt alla.


7. Ta loss arbetet från stickmassan. När du kommit till roten av skaftet och ståndarna brer ut sig virar du klassiskt luffartrådsnät runt benen. Dvs du fortsätter med spoltråden och drar den under och runt varje ben om du håller den i handen upp och ner. Gör det fram till trådrullspinnarna.


8. Om man så tycker kan man fortsätta med spoltråd enbart men Lee valde att sätta in en tjockare järntråd på 1,5 mm och vira den med spoltråden runt trådrullsställningen.

9. Fäst den tjockare järntråden genom att knipa av och böja runt den runt ett ståndarben och alla små spoltrådsändor fästs genom att du virar tre täta varv runt ett ståndarben, kniper av och plattar till med näbbtången så att den lägger sig snyggt och inte sticks.


10. Gör samma slags nät runt kronan som ska bära nåldynan.

11. Böj till fötterna och kontrollera att den står stadigt.


12. Klipp till en bit skumgummi så att den passar trådrullsställningen och blir något rundad. Sy en bit tyg snyggt runt och sätt på plats.


13. Sätt trådrullar och synålar på plats.

Trådrullsställning i luffarslöjd
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan