Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Tavla med vinkorkar

Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Tavla av vinkorkar
Bildtext Tavla av vinkorkar

Lee samlar på allehanda små ting och ofta hamnar grejerna i någon burk eller instängda i ett skåp. Men nu ska det bli ändring på det. Dekorativa tavlor kan man lätt göra av sina små samlarobjekt, korkar, stenar, träbitar eller plastfigurer. Limma bara upp dem tätt på en skiva så får du en vacker samlartavla.


Det här behöver du:
träskiva
lim
vinkorkar
mattkniv

Lee tömmer sina gömmor
Lee tömmer sina gömmor

Så här gör du:
1. Töm samlarlådans innehåll och sortera fram det du vill visa. Rada upp sakerna på bordet till önskad form, mät och såga upp en bit träskiva med passande mått för det som ska limmas på.


Fixa till tavelskivan
Fixa till tavelskivan

2. Bestäm hur tavlan ska hänga och mät ut på baksidan var upphängningen ska komma. I en träskiva är det behändigt att borra ett litet hål något snett så är det bara att hänga upp på en spik sedan.


Dela korkarna
Dela korkarna

3. Dela korkarna i halvor med en mattkniv.


Korkhalvorna är lätta att limma
Korkhalvorna är lätta att limma

Tips!
Om du har något annat du vill limma fast, t.ex. små plastfigurer, så sandpappra ytan som ska limmas så fäster det bättre. Vinkorkarna behöver ej sandpappras.


Komponera tavlan
Komponera tavlan

4. Rada ut korkarna på skivan enligt färg så att det blir en vacker skiftning från mörkare till ljusare, hörn till hörn så blir det mer rofyllt och harmonisk. Försök se tavlan från håll så att du får lite avstånd, då är det lättare att se skiftningarna.


Limma korkarna
Limma korkarna

5. Limma fast korkarna med vanligt universallim (trälim går bra).


Nästan färdigt
Nästan färdigt

6. Låt torka och häng upp.

Mer om ämnet på Yle Arenan