Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gaffelvirkning

Från 2007
Uppdaterad 21.04.2017 14:25.
Bildtext Virkningen knappt påbörjad

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Gaffelvirkning är en gammal teknik som kan göras på lite olika sätt och användningsändamål. Här använder Lee ett ganska grovt garn som är växtfärgat. Det blåa granet är färgat med vejde i olika starka färgbad, det gula med tagetes och det gröna är vejde + renfana. Det här blir en halsduk enligt mycket enkel modell.
» Se också hur Lee var med om att färga garn med vejde

Bildtext Lee med den U-formade virkgaffeln

Det här behöver du:

  • garn
  • virknål, grovleken anpassas efter garnet
  • (virk)gaffel, finns att köpa där du kan köpa garn
Gaffelvirkning - Spela upp på Arenan

1. Se instruktionsvideon för att få grepp om början och arbetets gång.

Bildtext Gaffeln fullvirkad

2. Virka så många maskor du önskar/ som ryms på gaffel och dra sen maskorna av gaffel och fortsätt genom att trä i de tre sista (översta) öglorna igen på gaffel och fortsätt till önskad längd.


Bildtext Trä på de tre sista (översta) öglorna igen på gaffel och fortsätt

3. Ta av garnet när du är nöjd med längden. Räkna maskorna och gör flera längder i önskade färger. Med remsorna kan man göra många olika saker t.ex. sammanfoga med luftmaskor och göra blommor etc. Men om man vill ha raka längder för t.ex. halsduk eller pläd kan man göra enligt nedan.


Bildtext Sammanfoga remsor

4. Remsorna fogas samman genom att man lägger dem vågrätt den ena ovanför den andra och trär i virknålen genom de två först öglorna på den översta raden på den understa remsan och sedan hämtar två öglor från den övre remsans nedre kant och så drar man genom och tar turvis två par öglor från remsorna och flätar på så sätt ihop längderna.

5. Sammanfoga alla remsor du vill ha med till önskad bredd på ditt arbete.

Bildtext Långsidorna uppsnyggade

6. Långsidorna på halsduken har Lee avslutat genom att göra ett omslag om två öglor, virka två luftmaskor, omslag om två öglor osv. På så sätt ser kanten mer avslutad ut. detta kan också göras på många olika sätt och med variationer beroende på önskemål. Testa dig fram!

7. Kortsidorna på halsduken snyggades upp med fasta maskor. Här kan man också göra t.ex. fransar om man vill.

Mer om ämnet på Yle Arenan