Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Värdering, del IV, vid villa Strömsö

Publicerad 10.10.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:15.
Detalj från ett flickbord i allmogestil
Detalj från ett flickbord i allmogestil

De österbottniska tittarna kom med en hel massa föremål då Stilbyrån ordnade sitt värderingstillfälle vid villa Strömsö. Dessutom upptäckte experterna en verklig skatt i Strömsö.

Blombord
Blombord

Blombord i nyrokoko-stil
Krukväxter blev populära i slutet av 1800-talet. Pelare och blombord blev då allt vanligare prydnader i salongerna. Det här blombordet med orientaliska drag och c-formade bågar representerar nyrokokon. Det är säkert tillverkat i Tyskland och materialet är förnicklat järn.
Prisuppskattning: 200-250€

Hängsmycke
Hängsmycke

Hängsmycke i nyrenässans-stil
Det här vackra hängsmycket i 18 karats guld har burits av en brud. Smycket är tillverkat i Sverige 1874, och är tidstypiskt lätt. Kedjan är gjord i Finland, senare. Smycket har blommor gjorda av orientpärlor. De hängande kedjorna har drag från nyrenässansen. Det är värdefullt att originaletuiet finns kvar.
Prisuppskattning: 700€

Flickbord
Flickbord

"Flickbord" i allmogestil
Så kallade "flickbord" hittas i hela svenska österbotten. Det är frågan om träbord, skrivbord i allmogestil med kvinnoinitialer och ofta också årtal ingraverade. Odringen är typisk för sydösterbotten. Tyvärr är trenden i dag att odringen ofta tvättas bort. Odrade möbler kommer därför att stiga i pris.
Prisuppskattning: 200-250€

Kvadrant
Kvadrant

Kvadrant från 1700-talet
Den här kvadranten användes för att fastställa position till havs. Den är tillverkad i London, förmodligen på 1700-talet, och är i ebenholts och mässing med detaljer i ben. Nautiska antikviteter brukar inbringa stora summor men det är vanskligt att ge en exakt bedömning för det här föremålet utan vidare utredning så nedanstående pris bör tas som en grov uppskattning.
Prisuppskattning: 1000€

Bakelitsamling
Bakelitsamling

Bakelitsamling
Det första syntetiska plastmaterialet uppfanns av Leo Baekeland 1909 och kallades bakelit. Det här materialet blev populärt på 1930-talet, i t.ex. smycken.
Prisuppskattning: Bakelitföremål kan fyndas ännu i dag för en billig peng, men föremålen blir med tiden morgondagens antikviteter.

Ljusstake
Ljusstake

Versailles på Strömsö
Den finaste antikviteten på Strömsö, är ett par ljusstakar i förgylld brons. De är antagligen franska, från senare delen av 1800-talet. Lampettljusstakarna är försedda med troféer och krigiska emblem. De är i palatsstorlek och liknande finns i Versailles. Tyvärr är de här från Strömsö patinerade med bronsfärg. De härstammar från TV:ns rekvisita, och de är köpta för en billig peng på 1960-talet.
Prisuppskattning: för ett par 5000€

(Expert: Pia Maria Montonen)