Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Värdering, del III, vid villa Strömsö

Publicerad 03.10.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:15.
Stilbyråns värderingstillfälle vid villa Strömsö
Stilbyråns värderingstillfälle vid villa Strömsö

De österbottniska tittarna kom med en hel massa föremål då Stilbyrån ordnade sitt värderingstillfälle vid villa Strömsö. Som ny medlem i Stilbyråns expertpanel såg vi antikhandlare och författare Raul Pohjonen som är specialist på möbelmålningar (på bilden ovan till vänster).

Ljusstakar
Ljusstakar

Ljusstakar
De här två ljusstakarna går i barockstil men har rokokoaktiga detaljer. Kombinationen är inte alldeles ovanlig och kallas ibland skämtsamt för "barockoko". Ljustakarna är i nysilver och stämplarna avslöjar att de är gjorda av aktiebolaget GA år 1867.
Prisuppskattning: 200€

Tavla av Aarne Alanko
Tavla av Aarne Alanko

Tavla av Aarne Alanko
Aarne Alanko (1896-1968) målade mycket havsmiljöer så denna tavla är rätt typisk i hans produktion. Formatet är dock aningen större än de flesta. Tavlan är målad år 1951, alltså rätt sent i Alankos produktion och ser ut att vara i sin ursprungliga ram.
Prisuppskattning: 500-700€

Förgylld ängel
Förgylld ängel

Förgylld ängel i trä
Ängelskulpturen är helt snidad i trä och sedan förgylld. Den är i mycket bra skick, det ända slitaget är den naturliga patinan som hör till i ett dylikt föremål. Ängeln som är införskaffad i Tallinn har redan över 200 år på nacken och är från slutet av 1700-talet.
Prisuppskattning: 1000-1500€

Amerikaklocka
Amerikaklocka

'Amerikaklocka'
Särskilt i Österbotten stöter man ofta på dessa 'amerikaklockor' eller 'amerikaguld' som folk hämtade med sig från Amerika. I det här fallet är benämningen bara ytligt sett sann, klockan är nämligen förgylld.
Klockan är tillverkad av Molly Stark enligt ingraveringarna, men noggranna uppgifter om klockverket saknas. Det ser dock ut att vara relativt simpelt. Klockan har dubbla boetter, oftast hade man en bild under det ena och förstås själva urtavlan under den andra.
Prisuppskattning: 250-300€, kunde vara det tredubbla för en i helguld med ett mer komplicerat urverk

Kanna i giftglas
Kanna i giftglas

Kanna i giftglas
Denna kanna i giftglas härstammar från något finskt glasbruk, eventuellt Karhula. Den är i en relativt sällsynt blåviolett nyans. Några år sedan var dessa kannor väldigt eftertraktade men den hetaste trenden har lite ebbat ut för närvarande. Men trender kommer alltid att komma och gå.
Benämningen giftglas härstammar från tillverkningsmetoden av detta slags glas. Man sätter metallsalter i starka syror och doppar sedan glaset i blandningen. Slutresultatet blir en vacker metallisk yta. Denna kanna hör till en hel servis som också inkluderar fyra glas, alla i lika gott skick som kannan.
Prisuppskattning: 250-400€ för servisen med kanna och 4st. glas

Bärok
Dialektalt har man brukat kalla dessa för beluträ eller böloträ, beroende från vilken del av Österbotten man kommer. Det är alltså frågan om ett trä som man lade över axeln och hakade fast surmjölksflaskan i då man gick till dagens arbete.
Det här exemplaret har en underbar patina, en blankpolerad yta som bara kan ha kommit av regelbunden användning. Tillverkaren har snidat in årtalet både med arabiska och romerska siffror i träet, dock blev det lite fel med de romerska siffrorna... Men på så vis vet man i alla fall att träet är från år 1795. Föremål från 1700-talet börjar bli allt mer sällsynta och är därmed också värdefulla.
Prisuppskattning: 400€

(Expert: Pia Maria Montonen)