Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Värdering, del II, vid Svartå slott

Publicerad 26.09.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:15.
Atlas Novus av Johannes Baptista Homann från 1742
Atlas Novus av Johannes Baptista Homann från 1742

De typiska dragen för en viss stilepok, lever starkt vidare också i dagens design. Svarta lampkronor i barockstil pryder moderna hem i dag. En badkarssoffa med guldfärgade ben, kan plötsligt dyka upp i en reklambyrås foajé. Antikviteter för oss på en tidsresa i vardagen.

Akvarell av storfurstinnan Olga
Olga (1882-1960) var tsar Alexander den III:s yngsta barn och syster till Rysslands sista tsar Nikolai II. Hon var en produktiv och skicklig målare och det finns en hel del av hennes tavlor på den nordiska marknaden.
Det här exemplaret är kännetecknande för Olgas produktion med ett blomstermotiv i sekelskiftes borgarmiljö. Ramen är finsk från 30- eller 40-talet.
Prisuppskattning: 500-1000€

Väckarklocka av Pavel Buhre
Pavel Buhre var en urmakare från St.Petersburg som nästan hade ställning som hovleverantör för Alexander III och Nikolai II.
Klockan är från uppskattningsvis 1890 och den första väckarklocka av Pavel Buhre som Marjaleena Lindberg sett. Klockan är ett mycket fint arbete med nyrenässansaktig fot, förnicklat skal och slipat glas. Och ljudet i väckarklockan är mer än tillräckligt för att väcka en ur den djupaste sömn intygar ägaren!
Prisuppskattning: 800-1000€

Okänt föremål
Det här föremålet kommer från Muséet Degerby Igor i Ingå och ingen vet vad föremålet är för någonting. Det är alltså två stycken bitar av ek som har tänder som gör att delarna faller med mycket stor precision in i varandra.
Ek är ett hårt svårbearbetat träslag och arbetet är synnerligen exakt. Det innebär att det krävts stor yrkesskicklighet för att framställa föremålet. Det här tyder på att det är frågan om ett snickarprov och om denna teori stämmer har föremålet alltså som ända syfte att framställa yrkesskickligeten hos hantverkaren.

Tobaksbord från Kaukasus
Det här bordet härstammar från Kaukasus och är gjort i ek. Bordet är hämtat från Kaukasus av ägarens farfar som tjänstgjorde där i den ryska kejserliga armén. Så gott som hela bordet är täckt med riklig intarsia i olika träslag vilket har varit ett stort arbete för tillverkaren. Bordsskivan är täckt av intarsia i pärlemor med orientaliska mönster och en orientalisk text i mitten.
Prisuppskattning: 500-800€

Atlas Novus av Johannes Baptista Homann från 1742
Att atlasen är från 1742 betyder att den egentligen är gjord av Homanns (1664-1724) efterföljare trots att hans namn står på pärmbladet. Atlasen är komplett och består av in alles 20 kartor. Kartorna i färg är gjorda med koppartryck.
Längs med århundradena har atlaserna ofta decimerats. Ofta plockades världskartan först bort och därefter resten en för en. Homanns tillverkade rätt mycket kartor så de är inte alldeles ovanliga. Men det börjar bli ganska sällan som man hittar kompletta atlaser och därför är de rätt så värdefulla.
Prisuppskattning: omkring 10 000€

(Expert: Pia Maria Montonen)