Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Värdering, del I, vid Svartå slott

Publicerad 19.09.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:15.
Svartå slott
Svartå slott

Auktionsverksamheten i Finland började egentligen först år 1979. Bukowski inledde då sin verksamhet i Helsingfors. Den första auktionen hölls på Inter Continental, med 500 personer i publiken. Det gick mycket elegant till, berättar Claire Svartsröm, den ena av grundarna. Herrarna var klädda i slips och kostym, och damerna bar hatt.Vid samma tidpunkt öppnade Wenzel Hagelstam dörrarna till Hagelstams auktioner, enligt samma recept som man hade i London och Sverige. Hagelstam talar om den unga goda tiden, och syftar på att branschen i dag är ren och genomskinlig. Kunderna har en bra inblick i utbudet. Säljarna är väl insatta i antikviteternas bakgrund.På 90-talet började den internationella antikhandeln också äga rum på nätet. Ett typiskt drag för vår tid är kinesiska och ryska kunder som reser till Finland för att köpa tillbaka sina antikviteter.- - -
En av de största evenemangen i antikbranschen i Finland är den årligen ordnade antikveckan på Svartå slott. Stilbyrån var på plats tillsammans med en expertpanel som värderade besökarnas föremål.
Expertpanelen bestod av Kari-Paavo Kokki, Marjaleena Lindberg och Johan Schulman.Kari-Paavo Kokki är museichef på Heinola stadsmuseum, expert på möbler och med stor kunskap om kuriosa kring olika föremål. Marjaleena Lindberg är konsulterande expert och svarar främst på frågor om smycken, silver och design. Johan Schulman är antikhandlare och expert på konst och antikviteter.

Tavlor av Maria Fedorova
Tavlor av Maria Fedorova

Tavlor av Maria Fedorova
Maria Fedorova var en rysk konstnärinna som verkade i Finland (inte att förväxla med danska prinsessan Dagmar, Maria Fjodorovna, gift med tsar Alexander III). De här två landskapsmålningarna är ganska typiska för hennes produktion och ser ut att vara utrustade med de ursprungliga ramarna från 1930-talet.
Prisuppskattning: ca. 500€ styck

Arabia-kanna
Arabia-kanna

Arabia-kanna från 1930/40-talet
Kannan är tillverkad av Arabia och stämpeln med skorstenen på berättar att den härstammar från 1930- eller 1940-talet. Kannan är dubbelsidig med två handtag och två pipar. De dubbelsidiga anses ofta vara attraktivare och därmed även värdefullare.
Prisuppskattning: ca. 100€

Snusdosa
Snusdosa

Snusdosa/förvaringsask i guld
De små bucklorna i kanten av dosan tyder på att det kan vara frågan om en snusdosa. Man brukade nämligen knacka snusdosor mot bordet så att snuset lossnade och man fick ut det bekvämt. Dock är asken rätt låg för det ändamålet, så den kan ha varit en förvaringsask för andra saker också.
Asken är från första hälften av 1900-talet och är nog i sig ett gediget arbete. Men det egentliga antikvärdet saknas. Föremålet är vackert och kan vara av högt affektions- och personligt värde ändå.
Prisuppskattning: asken är främst värd guldet den är tillverkad av, 10€ per gram, ca. 800-900€

Franskt blomsterstilleben
Franskt blomsterstilleben

Franskt blomsterstilleben
Tavlan är av franskt ursprung från slutet av 1700-talet, eller eventuellt början av 1800-talet. Den är signerad JB Robin. Tavlan är i relativt gott skick och mycket dekorativ. Ifall detta är frågan om en tavla av Jean Baptiste Robin kan den vara rätt värdefull.
Prisuppskattning: ifall äkta ca. 2000-4000€, ifall av okänd konstnär ca. 1000€

Tysk karaff
Tysk karaff

Tysk karaff från slutet av 1800-talet
Karaffen har ursprungligen tillverkats som en vin- eller vattenkanna. Den är från slutet av 1800-talet och ett riktigt skolexempel på nyrenässans. Stämplar på kannan avslöjar att den är tillverkad av den kända tyska metallvarutillverkaren Württembergische Metallwarenfabrik.Materialen som använts är försilvrad mässing och rubinrött blåst glas. Vasen har varit mycket högklassig och dyr redan då den var ny. Det finns en del av dem i Skandinavien, och i Tyskland är de mycket populära och eftertraktade.
Prisuppskattning: ca. 1000€

(Expert: Pia Maria Montonen)