Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Jugend - den organiska stilen 1890-1914

Publicerad 05.09.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:31.
Jugendinteriör från Hvitträsk
Jugendinteriör från Hvitträsk

Bilderna ovan från Hvitträsk huvudbyggnad, arkitekterna Herman Gesellius, Armas Lindgrens och Eliel Saarinens gemensamma projekt.

Ordet jugend betyder på tyska ungdom. Det är ett passande namn för den här stilriktningen som blev mycket kortlivad. Kriget kom och avbröt jugendstilen mitt i bästa blomstringsperioden. Stilen fick sitt namn efter den i München 1896 startade tidskriften Die Jugend.

Operasångerskan Aino Ackté
Operasångerskan Aino Ackté

Aino Ackté var en av jugendtidens verkliga kosmopoliter och hämtade bl.a. många jugendsmycken av de franska mästarna till Finland.
Jugend är den tyska och skandinaviska formen av art nouveau. Den franska och belgiska art nouveaun hade mer böljande linjer och florala former, också i de bärande elementen medan jugenden var mer återhållsam och funktionell och sparade dessa levande former från blomstrukturen till ytdekoren.
I England kännetecknas tiden av Arts and Crafts-rörelsen, i Wien var det wienersezessionen med mer geometriska former som gällde medan Mackintosh i Skottland stod för den mest avancerade kubismen. Jugend var storstadskonst med centra som Berlin och München med konstnärskolonier utanför.

Brosch av Eric ”Bucklan” O.W. Ehrström
Brosch av Eric ”Bucklan” O.W. Ehrström

Brosch av Eric ”Bucklan” O.W. Ehrström med nationalromantiskt formspråk och oortodoxa materialkombinationer
Det här var tiden för grundandet av verkstäder med genomförda program för bruksföremål liksom för människans miljö över huvudtaget. Målet var originalitet och hantverksskicklighet på högsta nivå.

Martha Bebe 5
Martha Bebe 5

Dockan Martha bebe 5 med sina vändögon är tillverkad på 1930-talet av Martharörelsen. Tidigare modeller hade målade ögon.
Järnvägstationer byggs. Leksakerna börjar tillverkas för barn. Kakelugnar designade av arkitekter blir vanliga i hemmen. Handarbetet når sin kulmen, ryorna blir populära inredningsobjekt. Färgerna är mörka, vinrött och jugendgrönt dominerar. Radioapparaterna gör entré och man lyssnar gärna på Satie, Debussy och Aino Ackté. Jugendstilens tre blommor är näckrosen, irisen och lotusblomman.

Kakelugn från Villa Ilmatar i Hangö
Kakelugn från Villa Ilmatar i Hangö

Kakelugn från Villa Ilmatar i Hangö med den för jugendstilen typiska starka gröna färgen
Man strävade efter att skapa ett helhetskonstverk och en vackrare vardag för människan. Art nouveau: genomgående bruk av elastiskt böljande linjer, tentakelliknande utskott, blom- och växtmotiv, utdragna kvinnofigurer med långt, böljande hår och en tendens till stark asymmetri.
Men så småningom stegrades formkänslan hos arkitekten Adolf Loos i Wien till en ornamentfientlighet som ledde till Bauhaus, funktionalismens vagga.

Typisk jugenddukning
Typisk jugenddukning

Typisk jugenddukning med snapskylare, gröna glas och tallrikar med organiska jugendornament
Jugendstilens matbord:
Fritz, brännvinnskylaren, blir en ny gäst vid matbordet. Från kranarna kan man tappa åt sig kryddat, eller okryddat brännvin och kallt vatten.
Bland alla vinglas särskiljs fortfarande det gröna vittvinsglaset. Färgen kom ursprungligen till för att dölja de orenheter som då ännu lätt kunde finnas i ett vitt vin. Inte vill man ju ha ett akvarium i sitt vinglas!

Grönt vitvinsglas
Grönt vitvinsglas

(Expert: Pia Maria Montonen)