Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Nystilar - favorit i repris 1840-1900

Publicerad 29.08.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:31.

Ordet nystilar, är en kollektiv benämning på de inredningsstilar under 1800-talet som bygger på former och dekorationsmotiv från äldre epoker. Det är industrialismen som möjliggör stora mängder av möbler och föremål till en billig peng.

Tapettryckningsmaskin
Tapettryckningsmaskin

Nystilarna, historicism eller historism är termer för det starka intresset för historia under senare delen av 1800-talet. En tid föraktad av många, men nu tog också moderniteten fart och skapade grogrunden för dagens samhälle.
På bilden till höger en tapettryckningsmaskin fortfarande i bruk hos Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy. De tillverkar tapeter med samma material och metoder man gjorde för över 100 år sedan. Tapeten hade alltid varit ett tecken på förmögenhet, men från 1870-talet blev industriellt tillverkade tapeter på modet och fick stor spridning. Största delen av St. Petersburgs tapeter var tillverkade i Finland.

Porslin i nyrokokostil
Porslin i nyrokokostil

De här assietterna i typisk nyrokokostil med sina romantiska fantasilandskap har fått genomgå en andra återvinning i keramiker Caroline Slottes händer.
Men tiden var lite rolig också, man tyckte att det var onödigt att skapa nytt eftersom det fanns så mycket färdigt att botanisera i, det här var den första ekologin, återanvändningen i stor skala! Man gick igenom alla de tidigare stilarna, men den starkaste och mest seglivade var nog nyrokokon – massframställda reproduktioner av 1700-tals möbler och silver tillverkas fortfarande idag, i vår tid! Merparten av föremålen gjordes dock fabriksmässigt och i surrogatmaterial.

En sittgrupp i blå plysch
En sittgrupp i blå plysch

En sittgrupp i blå plysch.
Gardintofsen och de stoppade Emmamöblerna är i skriket. Plysch i tunga och starka färger gör entré. De vinröda bordellinteriörena härstammar från den här tiden. Nyheter är fotogenlampan och fotografiet. Med några Thonetstolar och en fikuspalm, kan man skapa nystilarnas charm i sitt hem idag.
Nystilarna kronologiskt: nyrokoko, nygotik, nyrenässans, nybarock, nyklassicism (Louis XVI ånyo eller nygustaviansk stil), nyempire.

Nystilarnas dukning kännetecknas av ett minst sagt rikligt bord.
Nystilarnas matbord:
Nu accentueras matsalens roll, med större bord och stolar för minst 12 personer. Även serviserna blir större och det skall finnas olika glas för olika drycker.
Matbordet ser ut som från Ingmar Bergmans film Fanny & Alexander. Knivpallen är en nyhet, som hindrar att det uppstår rostfläckar på bordduken av matknivarna gjorda i kolstål. För att knivarna inte heller skulle fläcka ner ljusa rätter som fisk användes skilda fiskknivar i silver. Dessa höll dock inte för mindre lättskurna maträtter.

Caroline Slotte med en gammal tallrik under arbete
Caroline Slotte med en gammal tallrik under arbete

(Expert: Pia Maria Montonen)