Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Empire & biedermeier - den pompösa stilen 1809-1840

Publicerad 22.08.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:31.
Napoleon Bonaparte i sitt arbetsrum
Napoleon Bonaparte i sitt arbetsrum

Empire är kejsarstilen, den sena fasen av den franska nyklassicismen som förknippas med Napoleon (konsul 1799, kejsare 1804, avsatt 1815).

Empirornament
Empirornament

Krigiska antikinspirerade ornament
Empire skapades för Josephine Bonaparte av de parisiska formgivarna Percier & Fontaine och är en noga avvägd blandning av antika former och ornament som bin, lagerkransar, monumentala N:n och krönta örnar och en egyptiserande stil. Möblerna är praktfulla och ofta förgyllda. Ornamenten består av krigiska emblem, sfinxer, gripar, lejon och sjöhästar.

Soffgrupp från presidentens slott. Det var en nyhet att möblerna var ordnade i grupp istället för längs med väggarna.
Soffgruppen är en nyhet, likaså hela möblemang. Porfyr, ett småprickigt stenmaterial, blir populärt i t.ex. dosor och andra prydnadsföremål. Samovaren används flitigt och vinbålen slår igenom. Hemmen inreds i citrongult, skrikande grönt och pompejirött. Myrten och doftgeraniumen blir populära krukväxter. Julgranen gör entré!
Vänskapskulten når sin kulmen, en sorts romantisk människosyn. Empiretidens människa levde ett borgerligt liv med historiska romaner i bokhyllan. Damerna klädde sig i högt skurna empireklänningar.

Empirsmycken
Empirsmycken

Smyckena var geometriska och detaljrika. Texten på ringen till höger "Souvenir" - Minne - vittnar om en tidstypisk sentimentalitet.
Empiren kännetecknas av ett rikligt bruk av textilier i interiörerna, panoramatapeter och geometriskt enkla former efter antika förebilder. Klismosstolen och den x-formade taburetten inspirerade till otaliga nya möbler. Snart förborgerligades dock empiren, det kejserliga nedtonades och strävan efter praktisk bekvämlighet skapade solida, hemtrevliga och bekväma möbler med motiv som pilastrar, kolonetter och palmetter. Nu uppfinner man möbelresåren.
Biedermeierstilen är en borgerlig variant av empiren som har fått sitt namn efter en fiktiv figur som personifierade den tyske småborgaren. Den kännetecknas av biedermeier-rosen, som är rund och ljusröd. Pelargonen blir folkets blomma, och pryder landets verandor. Förgätmigejen dyrkas, och den finns målad på flera dekorationsföremål från tiden. Valsen tog folket med stormsteg.

Empirdukning
Empirdukning

Detaljer i guld och bägare av glas
Empirtidens matbord:
Glasen blir allt vanligare. De är ofta mera avancerade och prydda med guld. Champagneglaset introduceras. Den här servisen har en kejserlig glans, med breda guldkanter och empirens kännetecken, starka, klara färger.

Biedermeierdukning
Biedermeierdukning

Biedermeiertidens matbord:
Det mesta biedermeierporslinet kom till Norden från England. Karaffer och kannor typiska, inga drycker serverades rakt ur flaska.
Industrialismen och borgerskapets frammarsch syns i allt större matserviser. Tryckta landskapsmotiv med romantiserande eller exotiska element som elefanter, båtar och arbetande människor blir vanliga. Vinkaraffen blir en obligatorisk del av dukningen emedan flaskorna inte ansågs rumsrena i salongerna.

Dricksglas i glas och för säkerhets skull även silver
Dricksglas i glas och för säkerhets skull även silver

(Expert: Pia Maria Montonen)

Läs också