Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Gustaviansk stil - den strama stilen 1775 - 1809

Från 2007
Uppdaterad 10.12.2012 14:31.
En typisk gustaviansk interiör
En typisk gustaviansk interiör

Den gustavianska stilen har fått sitt namn av Gustav III. Stilen är den svenska motsvarigheten till nyklassicismens första skede, som kännetecknas av strama former och dekorationer inspirerade av antiken. I Frankrike kallades stilen Louis XVI, som var inspirerad av fynden från utgrävningarna i Pompeji.

Typiska strama gustavianska linjer
Typiska strama gustavianska linjer

Typiska strama gustavianska linjer.
Tidens nyheter är den utdragbara soffan, som på dagen var en soffa och på natten en säng. Rationellt, precis som den gustavianska människan var.
Nu skrivs den första encyklopedin och barnuppfostran blir ett populärt ämne i litteraturen. Tonåringen föds, och den mest kända tonåringen är Werther, Goethes romanfigur från Den unge Werthers lidanden.

Medaljong med utskuren profil
Medaljong med utskuren profil

Medaljonger med utskurna profiler var högsta modet.
Inredningarna går i nyanser av pärlgrått och ljusgult. Bellman är tidens kändis, och modedrycken är varm punsch. Den gustavianska tiden var också kvinnornas tidevarv, adelsflickorna var välutbildade och uppträdde offentligt i sina salonger. Buketterna bestod av prästkrage och blåklint.

Detalj i nyklassicistisk anda
Detalj i nyklassicistisk anda

Detalj i nyklassicistisk anda.
I Italien hade man grävt fram de antika städerna Herculaneum och Pompeji och ett intresse för antiken spred sig som en löpeld igenom Europa.
Under sin italienska resa 1783-84 åkte Gustaf III själv ned till utgrävningarna utanför Neapel och påverkade starkt stilen som blev uppkallad efter honom.

Sekretär från 1787
Sekretär från 1787

Sekretär från 1787 tillverkad av Gustaf Adolf Ditzinger. Tillhörde ursprungligen prinsessan Sofia Albertina och finns nu i konstmuseet Sinebrychoff.
Det var frågan om en reaktion mot rokokons lättsinne och det tog sig uttryck i ett allmänt behov av stabilitet och fasta former. En lugn och återhållsam stil, aningen pedantisk med rena, geometriska former som löpande hund, meander, palmett, anthemion.
Masreliez’ ritningar till inredningarna i Gustaf III:s paviljong i Haga kan ses som höjdpunkten av den gustavianska stilen. Den sengustavianska stilen kännetecknas av ett ökat inflytande av engelska förebilder och ett ökat användande av mahogny i möblerna samt en t.o.m. stramare linje i utsmyckningen.

Gustavianskt dukning
Gustavianskt dukning

Det blåvita porslinet från det Ostindiska kompaniet lever kvar än idag.
Gustavianskt matbord:
Duken måste man knyta hörnen på! Porslinet kom ofta från det Ostindiska kompaniet. Man drack fortfarande allt, både brännvin och vin från samma silverbägare. Glasen sköljde man mellan verserna i sköljskålar.
Nu fick vinglasets fot en vikt kant så att det skulle vara lättare att hålla i det, vi lär oss att man skall hålla i glaset under kupan men på 1700-talet tog
man tag i glaset nedifrån. Dryckenskapet ökar. Krogar fanns praktiskt taget
bakom varje krök.

Sköljskål för glas
Sköljskål för glas

(Expert: Pia Maria Montonen)