Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Rokoko - den busiga stilen 1740-1775/80

Från 2007
Uppdaterad 10.12.2012 14:31.
Diamanten var ny och populär under rokokon
Diamanten var ny och populär under rokokon

Ordet rokoko är en kombination av rocaille, som betyder asymmetrisk klippformation och barocco, som betyder besynnerlig, överdriven. Snäckor och musslor är typiska kännetecken för rokokon. Stilen är lekfull och kännetecknas av en svärmisk naturkänsla.

Den välbekanta torrkakan var en nyhet under rokokon.
De svängda stolsbenen ser ut att dansa eller niga! Kineserier, fågel- och fruktmotiv prydde möblerna och tygerna. Rokokon är pastellernas tid. Rosa, ljusblått och vitt blandas med guld. Soffan och den havande kommoden är tidens nyheter. Rokokons människa lärde sig att njuta. Kaffe- och teservisen bidrog till ett nytt sätt att umgås. Kakformen och våffeljärnet härstammar från den här tiden.

I den här dekoren på ett golvur förekommer både naturmotiv och "kineseri".
Typiskt för rokokon är en harmonisk förening av naturmotiv och icke-föreställande ornament inspirerade av rullande vågor och balanserad asymmetri. Till skillnad från de andra stilarna uppstod den först inom hantverket och påverkade först senare arkitekturen och måleriet.

Porslin, kaffe och därmed även kaffekoppen introducerades i Europa under rokokon.
1700-talets mitt karaktäriseras av denna feminina, något preciösa elegans – en tid för njutning på alla plan. Porslinet, kinesernas uråldriga material, återuppfanns nu i Europa. J.J. Kändler var först med att lösa gåtan med det vita guldet i Meissen. Det ledde också till många exotiska inslag i dekoren, de s.k. "kineserierna", där man såg på Kina med väldigt romantiska ögon.

De böljande, svällande formerna från en av de s.k. havande kommoderna.
Rokokon uppfattades av många som slutformen på barocken med sina naturligt varierande S-kurvor i både möbler, attiraljer och inredningar.
Klara, ljusa kulörer blandade med mycket vitt och guld eller silver favoriserades. Möbeln framom andra var den s.k. havande kommoden, en bukig bombébyrå som blev nästan oformligt svällande, d.v.s hade en överdrivet svällande S-form som förekom på både fronten och sidorna av en rokokobyrå.

Porslinsfigurerna hade sin givna plats i en rokokodukning.
Rokokons matbord:
Nu börjar njutningens tid. Kaffe, te och kakao blev nya njutningsmedel. Vridna kannor och överdekorerade serviser med blommotiv prydde borden. Tidens nyhet är porslinsfigurinerna, som var avsedda för att stimulera måltidsdiskussionerna. Deras plats är alltså inte i bokhyllan!

Rokokostolar
Rokokostolar

(Expert: Pia Maria Montonen)