Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Barock - den svulstiga stilen 1650-1740

Publicerad 01.08.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:31.
Barockt pärlhalsband
Barockt pärlhalsband

Ordet barock betyder oregelbundet formad pärla. Den oregelbundna, mjuka formen som liknar ett upp- och nedvänt päron, balusterformen, syns i t.ex. barockens lampkronor. Den här stilepoken kännetecknas av ett kraftfullt formspråk.

Kabinettskåp av Antwerpentyp
Kabinettskåp av Antwerpentyp

Detta kabinettskåp av Antwerpentyp är i typisk barock anda som ett palats i miniatyr.
Färgskalan gick i svart, vitt, brons och guld. Tidsepokens nyhet är kabinettskåpet, Wunderkammern, som var som en föregångare till våra museer. Det kunde innehålla ädelstenar, jordglober och dylikt. Tulpanen kom på modet. Barockens människa har drag av oss, då var statusjakt och glamour vardag. Klockan och spegeln är nya föremål, som också talar om en narcissistisk tid, där man älskade att spegla sig själv och stoltsera med fina klockor!

Förvaringsskrin
Förvaringsskrin

Förvaringsskrin med gobeläng i bakgrunden.
Barocken, 1600-talets stil kännetecknas av en frodig dekor, ymniga organiska former, kontrasterande färger och en ibland pompös storslagenhet. Den föddes i Italien, Rom är barockens huvudstad. Barockmöblerna har en arkitektonisk karaktär och ibland ser de ut som om de själva var skulpturer.

Trapphus
Trapphus

Trapphusen var viktiga under barocken, de fungerade som symbol för makten. Trappa från Stockholms slott på bilden.
En stramare, mer klassicistisk form utvecklades i Frankrike och denna spred sig sedan till Holland, England och Skandinavien. Skulptörernas emotionella och tredimensionella, taktila verk inspirerade hela stilen medan målarnas inflytande närmast märktes i gobelängerna och majolikamåleriet. Mot slutet av stilen blir det svårt att dra en gräns mellan barock och rokoko.
Livet sekulariserades och antalet vardagsföremål och ting ökade.

Barock dukning
Barock dukning

Barockens matbord:
Under barocken hade man långa borddukar som var vikta på varandra, för att hindra att skräp, som föll från taken, missfärgade duken. Tallrikarna var gjorda av tenn och hade ett brett brätte, för att adelsvapnet skulle rymmas som dekoration. Den korta, runda skeden användes som bestick när man åt soppa eller drack brännvin.
» Recept på den barocka körsbärspajen

Typisk barockinteriör från Laukko gård
Typisk barockinteriör från Laukko gård

(Expert: Pia Maria Montonen)