Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Mobil köksträdgård

Från 2007
Uppdaterad 06.05.2015 10:03.
Bildtext Mobila köksträdgårdar

Det är knepigt att odla sitt trädgårdsland hemma om man tillbringar en stor del av sommaren t.ex. i båten, på sommarstugan eller på en campingplats. Då kunde det vara trevligt med en mobil köksträdgård, som går enkelt att ta med sej. Vill du kunna hänga upp den skaffar du en cykelkorg, annars går det bra med en vanlig korg med handtag. Det som har ätits upp kan enkelt bytas ut till en ny planta.

Bildtext Lee och Catharina ute på promenad med sina köksträdgårdar

Material:

  cykelkorg
  ev. jutegarn i olika färger
  plast till fodring, t ex en färgglad plastkasse eller svart sopsäck
  tunn järntråd, 0,9 mm
  sax
  lecagrus
  mull för sommarblommor
  gödsel, t ex långtidsverkande
  kryddväxter eller salladskrukor

Kryddväxter Lee valde:

  Basilika
  Salvia
  Persilja
  Mynta
  Koriander
  Gräslök

Salladssorter Catharina valde:

  Plocksallat
  Ekbladssallat
  Lollo Rosso ( purpurröda blad )
  Issallat
  Rucola ( senapskål )
Bildtext Fläta garn

Så här gör du:

- Fläta in jutegarn i olika färger i nätverket på cykelkorgen. Klipp stumpar som räcker både runtom och till en knut på korgens baksida. Ändarna skall bli på insidan. Du kan trä in många garnstumpar samtidigt, kolla bara att de inte tvinnar sej runt varandra.

Bildtext Och eller fodra med plast

- Fodra korgen med plast, t ex en svart sopsäck. Sy fast plasten, med tunn järntråd, i cykelkorgens övre kant så att plasten inte syns ovanom kanten.
- Om du inte vill fläta in jutegarn i korgen går det också bra att enbart fodra korgen med en färgglad plastkasse. Sy fast den med den tunna järntråden i övre kanten på korgen.

Bildtext Klipp dräneringshål

- Klipp några dräneringshål i plasten ett par centimeter upp från botten på korgens framsida. På så sätt kommer korgen att fungera som en självbevattnande kruka med en liten vattenreserv. Visar det sej att mullen blir för våt är det enkelt att sticka flera dräneringshål i botten.

Bildtext Häll i lecagrus

- Häll lecagrus i botten på korgen i ett ca 5 cm tjockt lager och fyll därefter korgen med sommarblomsmull och gödsla den enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda mullen och gödseln ordentligt.

Bildtext Plantera

- Plantera kryddväxterna eller salladskrukorna, ryms 5 - 6 st plantor (beroende på korgens storlek). Om krukorna har stora hål och rötterna hänger långt ut genom dem, planteras växterna med kruka och allt, annars tas de bort.

Bildtext Vattna

- Vattna ordentligt! Ställ korgen på ett skuggigt ställe några dagar och duscha ofta med en sprayflaska.

Bildtext Sallad

Tips!
Det går bra att plantera kryddväxt- och salladskrukor från en vanlig mataffär. Se bara till att rötterna är ljusa i färgen och så färska som möjligt!
I cykelkorgarna kan du också plantera sommarblommor eller grönsaksplantor, som t.ex. balkongstomat, bladselleri mm.

Mer om ämnet på Yle Arenan